Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Όχι στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των σωματείων

Τα σωματεία είναι αναντικατάστατο μέσο για την οργάνωση των εργατών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους – και γι’ αυτό ακριβώς βρίσκονται στο στόχαστρο των εργοδοτών
Σε δηλώσεις της για το ζήτημα του «συνδικαλιστικού νόμου», στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τους «δανειστές», η νέα υπουργός Εργασίας μίλησε για υποχρέωση των σωματείων να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο με τα οικονομικά τους, τα στοιχεία των
μελών τους κ.λπ. Στην ουσία έχουμε εδώ μια προσπάθεια φακελώματος και ελέγχου των σωματείων απ’ τους αστικούς κρατικούς μηχανισμούς. Τέτοιες ενδείξεις έχουν ήδη φανεί με τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι τράπεζες για την ανάληψη χρημάτων των σωματείων απ’ τους λογαριασμούς τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάνε να αναγράφεται στο πρακτικό της ανάληψης ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται τα χρήματα. Που μπορεί να περιλαμβάνει απεργία, κινητοποίηση κ.λπ. Να δίνουν δηλαδή πληροφορίες τα σωματεία για τη δράση τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο αποφεύγεται από μέρους των σωματείων, που φροντίζουν να δηλώνουν γενικόλογους σκοπούς.
Η απαίτηση αυτή είναι ενδεικτική για το τι επιδιώκει η αστική τάξη με τον «συνδικαλιστικό νόμο». Επιδιώκει, μέσω του ελέγχου και του περιορισμού της όποιας δράσης των σωματείων, να υπονομεύσει κατ’ αρχάς και να απαγορεύσει στη συνέχεια τη δυνατότητα των εργατών να αντισταθούν οργανωμένα στην επίθεση που δέχονται. Τα σωματεία φυσικά δεν βρίσκονται στην κατάσταση που θα έπρεπε να βρίσκονται, όμως η συνεχής και όλο και πιο βάρβαρη επίθεση των καπιταλιστών στην εργατική τάξη θα φέρει αναγκαστικά συσπείρωση και θέληση για πάλη. Αυτό φοβούνται οι αστοί και θέλουν να αλυσοδέσουν από τώρα τη δράση των σωματείων.
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους «δανειστές» και οι διαβεβαιώσεις της νέας υπουργού Εργασίας δεν πείθουν κανέναν. Η υπουργός, άλλωστε, χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα με τους καπιταλιστές, μιλώντας για «προνόμια» (που υποτίθεται η ίδια δεν θέλει να θιγούν). Για την κυβέρνηση αυτή, ισχύει ο νόμος ότι όποιος υποτάχτηκε μια φορά θα υποτάσσεται συνέχεια.
Ο νέος «συνδικαλιστικός νόμος» θα στοχεύει στην καρδιά της οργανωμένης ύπαρξης της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό οι οποιεσδήποτε εξελίξεις σε σχέση με την ψήφιση αυτού και των άλλων αντεργατικών μέτρων (ομαδικές απολύσεις κ.λπ.) πρέπει να μας βρουν ετοιμοπόλεμους, σε θέση μάχης. Με τα σωματεία και όλα τα μέσα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.


Σ. Κρόκος