Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Απεργιακό κύμα έχει σηκωθεί στη χώρα, λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα που άνοιξε τον δρόμο για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι σιδηροδρομικοί των ιδιωτικών εταιρειών μάχονται κατά των σχεδίων των εργοδοτών να καταργήσουν ειδικότητες, να απολύσουν προσωπικό και να φορτώσουν τη δουλειά σε λιγότερα άτομα – με τους ανάλογους βέβαια κινδύνους και για τους επιβάτες. Χαρακτηριστική περίπτωση η Southern GTR, που θέλει να επιβάλει τρένα με έναν εργαζόμενο, μόνο τον οδηγό! Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν κάνει 8 απεργίες από τον Απρίλιο. Τον τελευταίο μήνα απήργησαν επίσης οι εργαζόμενοι στη μηχανοργάνωση της Fujitsu στο Μάντσεστερ, οι ταχυδρομικοί της Crown Post Office, οι εργάτες του εργοστασίου τροφίμων Tangerine, οι οδηγοί λεωφορείων σε διάφορες πόλεις, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία logistics DHL. Ενώ για απεργίες ετοιμάζονται οι εργάτες των εργοστασίων της BMW στη χώρα (στο Σουίντον και άλλες πόλεις), οι δάσκαλοι της Βόρειας Ιρλανδίας, οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, οι εργάτες των εργοστασίων ατομικών όπλων στο Berkshire, οι εργαζόμενοι του κολοσσού της ποτοποιίας Diageo και πολλοί άλλοι κλάδοι. Τα αιτήματα είναι κυρίως μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, αλλά και ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.


Γερμανία: Δυναμικές κινητοποιήσεις, με 24ωρες ή 48ωρες απεργίες, ξεκίνησαν από τις 21 Νοεμβρίου οι πιλότοι του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, της Lufthansa. Διεκδικούν αυξήσεις μεσοσταθμικά 3,7% τον χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. Οι ακυρωμένες πτήσεις μετριούνται πλέον σε χιλιάδες και οι πιλότοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Πορτογαλία: Σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στη Λισαβόνα στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου. Αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς (έχουν παγώσει από το 2009) και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αργεντινή: Σε διήμερη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στις 10-11 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μάκρι για τις χιλιάδες απολύσεις που έχει κάνει στο δημόσιο από τον Δεκέμβριο του 2015 που ανέλαβε και διεκδικώντας αυξήσεις.

Κίνα: Εργάτες της Coca-Cola κατέλαβαν τρία εργοστάσια της επιχείρησης στις 19 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση ότι θα πουληθούν, κάτι που συνεπάγεται δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η αστυνομία επενέβη. Οι εργάτες καταγγέλλουν μαζικούς ξυλοδαρμούς.


Από τη σύνταξη