Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ο Σόιμπλε και οι Έλληνες εφοπλιστές

Ο Τσίπρας προστατεύει το αφορολόγητο των εφοπλιστών και 
ο Σόιμπλε το επικαλείται για να δικαιολογήσει τη συνέχιση 
του μνημονίου! 
Σε πρόσφατο συνέδριο στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά το «ελληνικό πρόγραμμα» και δήλωσε ότι για τα όποια «προβλήματα» φταίει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι ο ίδιος. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών, για την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα είχε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά δεν έκανε τίποτα.
Ο Σόιμπλε, ξεκινώντας από μια μεγάλη αλήθεια (πράγματι, οι εφοπλιστές στη χώρα μας είναι εντελώς αφορολόγητοι!), καταλήγει να πει ένα τεράστιο ψέμα. Κατ’ αρχάς, είναι σίγουρο ότι πίσω από αυτή τη δήλωση κρύβεται και το άχτι των Γερμανών για τις ήττες που έχει υποστεί ο γερμανικός εφοπλισμός από τον ελληνικό, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Είμαστε ασφαλώς υπέρ της βαρύτατης φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής (καπιταλιστικής) οικονομίας αυτή τη στιγμή δεν είναι τα χαμηλά φορολογικά έσοδα, αλλά το ακριβώς αντίθετο: τα μνημονιακά εισπρακτικά μέτρα έχουν καταβαραθρώσει την εσωτερική ζήτηση!

Ο Σόιμπλε επιμένει εφτά χρόνια τώρα ότι η «πίεση» στην Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί μόνο έτσι αυτή θα προβεί στις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις». Και σε τι συνίστανται αυτές οι «μεταρρυθμίσεις»; Στην πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου –μπας και φιλοτιμηθεί και κάνει καμιά επένδυση– και στον καταναγκασμό του ελληνικού λαού να ζήσει σε ένα επίπεδο Ανατολικής Ευρώπης. Μα το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των μοντέλων είναι ακριβώς η μεταφορά των φορολογικών βαρών από το κεφάλαιο στην εργασία.
Αν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε μια οντότητα, θα όφειλε, μετά από αυτή τη δήλωση του Σόιμπλε, να νομοθετήσει κατεπειγόντως τη φορολόγηση των εφοπλιστών και να ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση στήριξη σε αυτό. Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι πλήρως υποταγμένη στο κεφάλαιο, όπως φυσικά και η γερμανική κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. Ξέρουν πολύ καλά όλοι τους ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποσείσουν από πάνω τους τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα του μνημονίου.
Οι θύελλες που συσσωρεύονται πάνω από την παρηκμασμένη καπιταλιστική Ευρώπη θα βγάλουν ξανά την τάξη μας σε αγώνες. Και τότε θα λογαριαστούμε και με τους ξένους και με τους εγχώριους μνημονιακούς.


Πάρις Δάγλας