Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι δύο κύριοι εχθροί του ελληνικού λαού

Τα εμβλήματα των δύο εχθρικότερων προς τα δικαιώματα
 του ελληνικού λαού κεφαλαίων
Τα μνημόνια κλείνουν τον έβδομο χρόνο τους. Δύο απ’ τα κεφάλαια που πρωταγωνίστησαν για να επικρατήσει αυτή η πολιτική στη χώρα, το εφοπλιστικό και το χρηματιστικό (τραπεζίτες), επιστρέφουν στο κεντρικό σκηνικό, αγοράζοντας κανάλια, ομάδες κ.λπ., και με την πλήρη στήριξη πλέον της κυβέρνησης Τσίπρα ετοιμάζονται να θερίσουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής και να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τη χώρα και την οικονομία της.

Οι εκπρόσωποι αυτών των δύο κεφαλαίων συνέφαγαν πριν λίγες ημέρες και συζήτησαν για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα αυτή κανονικά πρέπει να στηρίζεται στο τεχνολογικό επίπεδο μιας οικονομίας, άρα στην ειδικευμένη εργασία, και στο ανάλογο εργατικό δυναμικό. Αν όμως εξετάσουμε τη φύση και την ιστορία αυτών των δυο κεφαλαίων, θα καταλάβουμε πώς εννοούν την «ανταγωνιστικότητα».
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο κατ’ αρχάς δεν βρίσκεται καν στην Ελλάδα. Στο πολύ μεγαλύτερο μέρος του είναι στο εξωτερικό (με κέντρο την Αγγλία). Θέλει όμως να έχει μια χώρα υποχείριό του και ως βάση για τις εξορμήσεις του. Το ποιες διαθέσεις έχει απέναντι στον ελληνικό λαό φαίνεται απ’ το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών έχουν αντικατασταθεί περίπου 100.000 Έλληνες ναυτεργάτες από πολύ φθηνότερους από τον τρίτο κόσμο. Το χρηματιστικό κεφάλαιο μπορεί να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία του καπιταλισμού, απ’ τη φύση του όμως δεν είναι παραγωγικό. Είναι αυτό το κεφάλαιο που επέβαλε τα μνημόνια για να σωθεί από την κρίση του, με το αίμα του ελληνικού λαού.
Τα δυο αυτά κεφάλαια συνεργάζονται αγαστά από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών. Τώρα οι πολιτικοί και κοινωνικοί τους σκοποί έχουν γίνει ακόμα πιο επικίνδυνοι για τον ελληνικό λαό. Όταν μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα», δεν εννοούν παρά το τσάκισμα μισθών, εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων, την «ασιατοποίηση» του ελληνικού λαού και της χώρας.
Η ανατροπή των αντεργατικών μέτρων των μνημονίων και η επιβολή μέτρων ενάντια στην πολιτική των κεφαλαίων αυτών (κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα, δημόσιες επενδύσεις στην παραγωγή, απαγόρευση της εισαγωγής κινέζικων προϊόντων, πέταγμα των Κινέζων ιμπεριαλιστών απ’ την Ελλάδα, έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση) θ’ αποτελέσουν αποφασιστικά βήματα του αγώνα του εργαζόμενου λαού ενάντια σ’ αυτούς τους θανάσιμους εχθρούς του.


Σ. Κρόκος