Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η κοροϊδία του φόρου των εφοπλιστών

Ο Τσίπρας με τον πρόεδρο των εφοπλιστών, Βενιάμη.
 Για να πληρώσουν έναν ελάχιστο, εθελοντικό φόρο
 οι πιο πλούσιοι Έλληνες, χρειάστηκε ειδική συμφωνία
με την κυβέρνηση!

Στο φύλλο μας του Δεκεμβρίου είχαμε αναφερθεί στο πώς έχουν καταφέρει ο εφοπλιστές, με όπλο το ίδιο το Σύνταγμα, να αποσπάσουν μια ιδιότυπη φορολογική ασυλία, που όμοιά της δύσκολά μπορεί να βρεθεί σε άλλη χώρα. Τελικά, φαίνεται πώς μετά από πολλά παρακάλια και συζητήσεις, θα πληρώσουν επιτέλους έναν φόρο… εθελοντικό!

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για μια εθελοντική πληρωμή φόρου, προσωρινού χαρακτήρα. Η πληρωμή φόρου πήρε τη μορφή της συμφωνίας εφοπλιστών-κυβέρνησης, και όχι μιας κανονικής φορολογικής επιβάρυνσης, ώστε να μην τεθεί σε γενικότερη αμφισβήτηση το ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγής των εφοπλιστών. Όμως, με το μνημόνιο του 2015, επιβλήθηκε στην ελληνική πλευρά η υποχρέωση να «επανεξετάσει» συνολικά τη φορολόγηση της ναυτιλίας και να εξασφαλιστεί η πληρωμή φόρου σε μόνιμη βάση. Και ενώ η χώρα «βγήκε από τα μνημόνια» το 2018, οι σχετικές συζητήσεις δεν είχαν τελειώσει και το εν λόγω θέμα είχε μείνει ως εκκρεμότητα για τις μεταμνημονιακές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».
Τελικά, έναν μόνιμο «εθελοντικό» φόρο δέχτηκαν πρόσφατα να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος οι εφοπλιστές, ώστε να δοθεί τέλος στη συζήτηση των κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους «δανειστές», που έχουν θέσει στο στόχαστρο τη φοροασυλία των Ελλήνων εφοπλιστών, για τους δικούς τους λόγους. Με τη νέα συμφωνία, όμως, διατηρείται ουσιαστικά ανέπαφο το υφιστάμενο απαράδεκτο καθεστώς, ενώ κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αόριστη χρονική διάρκεια και η καταβολή ενός σταθερού ποσοστού, μόλις 10% και μόνο επί των «εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων». Δηλαδή, επί ενός πολύ μικρού μέρος των εσόδων των εφοπλιστών, που φτάνει στη χώρα και δεν παραμένει σε φορολογικούς παραδείσους!
Η εν λόγω προκλητική συμφωνία είναι ακόμα πιο αόριστη και από την προηγούμενη του Σαμαρά, που όριζε το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία 2014-2017, εκ των οποίων τελικά μόνο το 1/5 πληρώθηκε! Πρόκειται φυσικά για μεγάλο εμπαιγμό από το πιο αδίστακτο κομμάτι του ελληνικού καπιταλισμού, που ενώ κερδίζει απίστευτα ποσά, δεν πληρώνει τίποτα, και από την άλλη αρέσκεται σε φιλανθρωπίες και πολιτιστικές «δωρεές» για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού!

Γιάννης Τριανταφύλλου