Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η ευρωπαϊκή οικονομία αδύναμος κρίκος


Οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι μαίνονται, και ο χαμένος
 μέχρι στιγμής είναι η Ευρώπη, η οποία δεν διαθέτει μια 
ενιαία ηγεσία και με την πολιτική της λιτότητας απαξιώνει
 το ανθρώπινο δυναμικό της
Καθώς μαίνεται ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η Ευρώπη έχει βρεθεί εν μέσω Συμπληγάδων και τα στοιχεία δείχνουν ότι δύσκολα θα τις προσπεράσει…
Το πρακτορείο Bloomberg πρόσφατα παρουσίασε την ευρωπαϊκή οικονομία ως τον πιο αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας, και όχι άδικα. Η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρη την Ευρωζώνη μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή της τελευταίας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και η επιδείνωση της ζήτησης είναι εμφανής, με την ανάπτυξη να μην ξεπερνά φέτος το 1%, σημειώνοντας μια σημαντική επιβράδυνση έναντι της ανάπτυξης του 2018 (1,8%).
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στην πρώτη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, με την Deutsche Bank να προειδοποιεί ότι ήδη η οικονομία της χώρας φλερτάρει επικίνδυνα με την ύφεση! Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν μειωθεί στη Γαλλία, η οποία συγκλονίζεται εδώ και μήνες από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Όμως, Γερμανία και Γαλλία μαζί, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και επομένως μια επιβράδυνση σε αυτές τις οικονομίες θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης. Και όλα αυτά, ενώ η οικονομική υγεία των τραπεζών είναι αμφισβητήσιμη, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit παραμένει, πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου αναμένεται να αποδυναμωθούν τα κλασικά κόμματα εξουσίας, ενώ και στην Ισπανία προκηρύχθηκαν πρόωρες εθνικές εκλογές για τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το κατά πόσον η νέα κρίση που καραδοκεί στην Ευρωζώνη θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, το ότι όμως η Ε.Ε.  είναι ο αδύναμος κρίκος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και μόνο στο άκουσμα ότι ο Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Ευρώπη τρέμει! Είναι φανερό πως το «όραμα» της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής «ενοποίησης» δεν τραβάει πλέον στους ευρωπαϊκούς λαούς, ενώ απαξιώνεται συνεχώς το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, μέσω των γνωστών συνταγών της λιτότητας διαρκείας, οι οποίες οδηγούν, εκτός των άλλων, και στη δημογραφική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Γιάννης Τριανταφύλλου