Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Εργοδοτική επίθεση κατά των καθηγητών των φροντιστηρίων


Οι καθηγητές των φροντιστηρίων δουλεύουν ήδη υπό δύσκολες
συνθήκες και με πενιχρές αμοιβές. Τώρα οι επιχειρηματίες της
 παραπαιδείας προσπαθούν να επιβάλουν καθεστώς γαλέρας.
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην προσφυγή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι επιδιώκουν να εφαρμόσουν ένα καθεστώς εργασιακής κόλασης στις επιχειρήσεις τους.  

Συγκεκριμένα, οι φροντιστηριάρχες ζητάνε τα εξής εξωφρενικά: να μειώσουν το ελάχιστο ωρομίσθιο ενός καθηγητή σε φροντιστήριο από 6,70 στα 3,50 ευρώ μεικτά, δηλαδή στο μισό· να καταργηθεί εμμέσως το πλήρες ωράριο των 21 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως, που ισχύει τώρα, και να γίνει 40ωρο· απολύσεις χωρίς αποζημίωση· μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση, που θα οδηγήσει σε μείωση ενσήμων, στην αύξηση των δυσκολιών για να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας κ.λπ.
Με αυτή τους την προσφυγή, οι φροντιστηριάρχες θέλουν να ακυρώσουν διατάξεις του 2016 του υπουργείου Εργασίας, που καθόριζε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια, όπως το ημερομίσθιο, το διδακτικό ωράριό τους κ.λπ., καθώς και τον έλεγχο της λειτουργίας των φροντιστηρίων από το υπουργείο Παιδείας. Θέλουν δηλαδή να επιβάλουν ένα καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους, με εξευτελιστικά μεροκάματα, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, ένα καθεστώς πλήρους εργοδοτικής ασυδοσία και αυθαιρεσίας. Μιλάμε για την εφαρμογή όλου του αντεργατικού οπλοστασίου των μνημονίων, στην οποία άλλωστε και είχαν πρωτοστατήσει οι συγκεκριμένοι εργοδότες.
Ανεξαρτήτως του ότι είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή παραπαιδείας, οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι συνάδελφοί μας και πρέπει να τους υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό τους. Τέτοιου είδους προσπάθειες των εργοδοτών για μετατροπή των εργαζομένων κυριολεκτικά σε δούλους, σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, θα πρέπει να συναντούν την άμεση και μαχητική απάντηση του εργατικού κινήματος. Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, της εργασιακής ομηρίας και των ατομικών συμβάσεων πρέπει να καταργηθεί και αυτό μπορούμε να το επιβάλουμε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας.

Μ. Σάκος