Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


ΗΠΑ: Στις 14 Ιανουαρίου, 60.000 εκπαιδευτικοί της περιοχής του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κατέβηκαν σε απεργία αόριστης διάρκειας, με καθημερινές δυναμικές συγκεντρώσεις. Πρόκειται για τη συνέχεια ενός κινήματος που ξεκίνησε εδώ και περίπου έναν χρόνο, από την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, και έχει πετύχει ήδη σημαντικές νίκες σε αρκετές πολιτείες. Στις 23 Ιανουαρίου τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών έλυσαν την απεργία, έχοντας εξασφαλίσει αυξήσεις 6%, προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού και δέσμευση για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη! Το 82% των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάχθηκε υπέρ της απεργίας. Στις 14 Φεβρουαρίου ήρθε η σειρά των εκπαιδευτικών του Κολοράντο, που έπειτα από τριήμερη απεργία κέρδισαν αυξήσεις 7%-11%.


Γαλλία: Συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του μεγάλου ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», με διαδηλώσεις κάθε Σάββατο στο Παρίσι και πλήθος άλλες συγκεντρώσεις επί καθημερινής βάσεως σε πόλεις της επαρχίας. Και όλα αυτά παρά την εντεινόμενη κρατική καταστολή, εξαιτίας της οποίας υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες (από πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κ.λπ.) και συλληφθέντες, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε και νόμο που περιορίζει σοβαρά το δικαίωμα της συνάθροισης. Δίπλα στα «κίτρινα γιλέκα», είχαμε 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης στις 24 Ιανουαρίου και γενική απεργία στις 5 Φεβρουαρίου, με 300.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία.

Βέλγιο: Μεγάλη επιτυχία είχε η γενική απεργία της 13ης Φεβρουαρίου, με αιτήματα την αύξηση των μισθών, συντάξεων και των επιδομάτων, καθώς και να μην περάσει μια ακόμη αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

Γερμανία: Το προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων βρίσκεται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις εδώ και μήνες, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις. Στις 10 Ιανουαρίου απήργησε το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της Κολωνίας, της Στουτγάρδης και του Ντύσελντορφ και στις 15 Ιανουαρίου το αντίστοιχο προσωπικό 8 αεροδρομίων.

Αργεντινή: 200.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε 50 πόλεις στις 13 Φεβρουαρίου, ενάντια στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μάκρι, και ιδίως ενάντια στις πρωτοφανείς αυξήσεις σε ρεύμα, αέριο, νερό και εισιτήρια των ΜΜΜ.

Τυνησία: Ύστερα από ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση στις 7 Φεβρουαρίου για αυξήσεις μισθών που θα φθάσουν και το 20% για τους 670.000 εργαζομένους στο δημόσιο.

Από τη σύνταξη