Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Σαμοθράκη Επίδειξη κρατικής αναλγησίας


Ούτε αποζημίωση ούτε καν μια συγγνώμη για τους αποκλεισμένους
 στη Σαμοθράκη λόγω απόλυτης κρατικής αδιαφορίας…
Στις αρχές Αυγούστου, η Σαμοθράκη και οι επισκέπτες της βίωσαν μια πρωτοφανή επίδειξη αναλγησίας από το ελληνικό αστικό κράτος, αλλά και τον εγχώριο εφοπλισμό. Τα δύο πλοία της μοναδικής εταιρείας που εξυπηρετεί ακτοπλοϊκά το νησί ακινητοποιήθηκαν λόγω βλάβης, ενώ μεσολάβησε και ένα απαγορευτικό απόπλου και η αδυναμία ενός τρίτου πλοίου να παραλάβει επιβάτες λόγω της κακής κατάστασης του λιμανιού. Το αποτέλεσμα ήταν ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι που οι διακοπές τους είχαν τελειώσει εγκλωβίστηκαν για παραπάνω από μία εβδομάδα, χάνοντας μεροκάματα, ενδεχομένως αεροπορικά εισιτήρια που είχαν κλείσει κ.λπ. Φυσικά, χρεώθηκαν και τα επιπλέον έξοδα διαμονής, διατροφής κ.λπ.

Το κράτος, που κάνει πάντα τις πλάτες στους εφοπλιστές, όχι μόνο άργησε χαρακτηριστικά να βρει πλοίο για να παραλάβει τον κόσμο, όχι μόνο δεν έπραξε το αυτονόητο, να αποζημιώσει τους αποκλεισμένους, αλλά και επέτρεψε το πλοίο που ήρθε να τους πάρει να τους χρεώσει και υψηλότερα ναύλα από αυτά που θα πλήρωναν κανονικά! Και όχι μόνο αυτό: κάποιοι Ρουμάνοι τουρίστες που διαμαρτυρήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν κιόλας από το λιμενικό! Να μη μιλήσουμε και για τη ζημιά στην τοπική οικονομία και την εικόνα του νησιού.
Αυτό είναι το κράτος που βαφτίζει τον τουρισμό «βαριά βιομηχανία» του και κάνει τεμενάδες για να εισπράξει χρήμα από τους τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα αδιαφορεί για αυτούς, εκτός βέβαια από τους λίγους πάμπλουτους των πολυτελών προορισμών. Το λιγότερο που θα πρέπει να διεκδικηθεί είναι η πλήρης και φθηνή κάλυψη όλης της νησιωτικής Ελλάδας από μια δημόσια ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Π.Δ.