Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Η Πέτσινη… λίστα των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης

Ο Πέτσας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά
 με τη σκανδαλώδη λίστα χρηματισμού των
 ΜΜΕ από την κυβέρνηση

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση γυρίζει το θέμα της διάθεσης των 20 εκατ. την περίοδο της πανδημίας σε διάφορα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Η σχετική λίστα δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, μετά τις έντονες αντιδράσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημοσίευσής της, καθώς και για τα αδιαφανή κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ.
Ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτή αργούσε να δημοσιευτεί. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν περισσότερες από 250 ιστοσελίδες που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media του υπουργείου, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο! Μπορεί τον κ. Πέτσα, τον αρμόδιο υφυπουργό, να τον καλύπτει νομικά κάποια από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκαν μέσα στην πανδημία, αλλά ηθικά και πολιτικά είναι απόλυτα εκτεθειμένος. Επιπλέον, ανάμεσα στα γνωστά φιλοκυβερνητικά μέσα που πήραν τη μερίδα του λέοντος, όπως ΣΚΑΪ, Athens Voice, Πρώτο Θέμα κ.ά, υπήρχαν ιστοσελίδες με μηδενική επισκεψιμότητα, ιστοσελίδες της ομογένειας (να μην πάρει χρήματα μια ιστοσελίδα της Νέας Υόρκης ώστε να τη διαβάσει και να «μείνει σπίτι» ένας αναγνώστης από την Αθήνα;), καθώς και εκκλησιαστικές ιστοσελίδες στα Αγγλικά! Επίσης, υπήρξαν ιστοσελίδες που φτιάχτηκαν τον Μάιο, χωρίς περιεχόμενο!
Τα 20 εκατ. ευρώ τα διαχειρίστηκε η Initiative Media, μια διαφημιστική εταιρεία που πήρε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας, όταν η εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη επέστρεψε τα 1,2 εκατ. ευρώ που πήρε για την καμπάνια, δηλώνοντας ότι δεν συντάσσεται με τον τρόπο διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να διαθέσει το επιστραφέν ποσό στις οικογένειες των άνεργων εργαζομένων στα ΜΜΕ! Ο Μαρινάκης εδώ είπε με τον τρόπο του στην κυβέρνηση «εσείς με έχετε ανάγκη, και όχι εγώ εσάς».
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια καραμπινάτη περίπτωση εξαγοράς των ΜΜΕ και διαπλοκής τους με την κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε λιβανίζουν τον Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ – μέχρι και σύγχρονο Μωυσή τον αποκάλεσαν, που έσωσε τη χώρα! Ούτε είναι τυχαίο ότι τα κρούσματα της αυξανόμενης αστυνομικής βίας κουκουλώνονται. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τους νέους αγώνες που έρχονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ό,τι κι αν λένε τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Γιάννης Τριανταφύλλου