Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Η ακρίβεια φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης

 

Η κυβέρνηση παριστάνει τώρα την ανεύθυνη για 
την ακρίβεια, όταν οι υπουργοί της είχαν 
μετατραπεί σε σπόνσορες των ιδιωτικών ενεργειακών
ομίλων
Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το ρεύμα; Επειδή οι πάροχοι κάνουν τα δικά τους. Αλλά η κυβέρνηση «παρεμβαίνει», θα τους φορολογήσει τα «υπερκέρδη» και θα επιστρέψει στους καταναλωτές κατιτίς. Γιατί έχει πάρει φωτιά «το καλάθι της νοικοκυράς»; Επειδή κάποιοι «αισχροκερδούν». Η κυβέρνηση όμως «τους ανακαλύπτει» και τους απειλεί με δημόσια διαπόμπευση. Γιατί έφτασε 16 ευρώ το κιλό το αρνί το Πάσχα; Επειδή κάποιοι κτηνοτρόφοι ή έμποροι αποφάσισαν να «παίξουν παιχνίδια», αλλά η καλή μας κυβέρνηση «έλαβε τα μέτρα της» κι η αγορά πλημμύρισε με αρνιά που πωλούνταν 6,90. Και κάπως έτσι ελπίζει η κυβέρνηση να αποφύγει την κατακραυγή της κοινής γνώμης…

Όσο κι αν προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη, η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής. Δική τους ήταν η πολιτική πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εφαρμογή της ακατανόητης «ρήτρας αναπροσαρμογής» και του χρηματιστηρίου ενέργειας, η βίαιη «απολιγνιτοποίηση» και η παράδοση στο λόμπι των ΑΠΕτζήδων και του φυσικού αερίου, που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας. 

Οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαριεντίζονταν στα διάφορα φόρα με τα μεγαλοστελέχη των γνωστών ομίλων που αφαίμαξαν δισεκατομμύρια από τους καταναλωτές.

Είναι οι ίδιοι που κατάργησαν ή αδρανοποίησαν κάθε εποπτικό θεσμό, αυτοί που μέσα στην καρδιά της πανδημίας ευνόησαν με τα μέτρα τους τους μεγάλους ομίλους, αυτούς που σήμερα δήθεν… απειλούν. Τότε που όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στα σούπερ μάρκετ, όταν τα μικρομάγαζα στέναζαν από τα λοκντάουν. Όταν υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν ακόμα και στα εγκαίνια των υπερκαταστημάτων, δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους οπαδούς τους ότι θα… πατάξουν την αισχροκέρδεια. 

Ακόμα και για την τιμή του οβελία υπήρξαν καταγγελίες για χειρισμό της αγοράς από υπουργούς, που έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι της «επάρκειας», μέσω εισαγωγών από τα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση, που στην αρχή ήταν απλός… παρατηρητής της αγοράς και τώρα «παρεμβαίνει», αλλά πάντα υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, δεν μπορεί να αποφύγει το τσουνάμι της αγανάκτησης. Είναι η ίδια που σχεδόν έναν χρόνο πριν, όταν όλα τα στοιχεία έδειχναν την ανοδική τάση των τιμών ενέργειας, εμφανιζόταν καθησυχαστική και επιδείκνυε τους θετικούς δείκτες της οικονομίας. Σήμερα που ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 10,2%, είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα…

 

Γιώργος Καστρίτης