Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ένα ορόσημο για το αμερικανικό εργατικό κίνημα

Σε μια εξέλιξη που συνιστά σταθμό για το σύγχρονο αμερικανικό εργατικό κίνημα, η πλειοψηφία των 6.000 εργατών της αποθήκης της Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της δημιουργίας εργατικού σωματείου. Είναι η πρώτη φορά που ιδρύεται σωματείο σε παράρτημα της Amazon στο έδαφος των ΗΠΑ. 

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών. Ξεκίνησε ως μια εταιρεία ηλεκτρονικής πώλησης βιβλίων το 1994 και σήμερα πουλάει λιανικά μια τεράστια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ελέγχει μεγάλο κομμάτι των ψηφιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου. Αυτή τη στιγμή έχει σε όλο τον κόσμο περισσότερους από 1,6 εκατ. εργαζόμενους! 

Από την αρχή η Amazon είχε γίνει διαβόητη για την εχθρότητά της έναντι των εργατικών συνδικάτων (αλλά και για τις κακές συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της). Ειδικά στις ΗΠΑ, ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποτρέψει την ίδρυση σωματείων, με όλα τα μέσα, από εκστρατείες «πειθούς» των εργατών της μέχρι απολύσεις, εκφοβισμό και νομικές προσφυγές. Μετά την εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ανοίγει ο δρόμος για ίδρυση και άλλων σωματείων και για κλιμάκωση των διεκδικήσεων αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού κομματιού της παγκόσμιας εργατικής μας τάξης.

 

Π.Δ.