Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ!

 Ενώ η κυρίαρχη προπαγάνδα για την επιδημία έχει χρεοκοπήσει στην πράξη, η κυβέρνηση επιμένει να εκδικείται τους υγειονομικούς. Ως πότε;


Η επιστροφή των υγειονομικών στις δουλειές τους θα είναι νίκη όλων των
εργαζομένων, θα είναι νίκη του αγώνα για δημοκρατία κόντρα στον 
ολοκληρωτισμό, θα είναι νίκη της δημόσιας υγείας που η κυβέρνηση
θέλει να κατεδαφίσει

 

Όλοι οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί κόλλησαν και νόσησαν, όπως καιόλος σχεδόν ο πληθυσμός της χώρας, ελαφρά πλέον λόγω της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον. Όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου έχουν κηρύξει ανεπίσημα το τέλος της επιδημίας και έχουν καταργήσει μέτρα και περιορισμούς. Όλο και περισσότερες «επίσημες» φωνές, που επί δύο χρόνια έσπερναν τον τρόμο, παραδέχονται τώρα ότι πολλοί θάνατοι ήταν απλώς «με» covid και όχι «από» covid, είτε λόγω άλλων νόσων είτε λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι μεγάλο ποσοστό όσων διασωληνώνονται και πεθαίνουν είναι εμβολιασμένοι. Και φυσικά όλοι βλέπουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να κρατάει σε αναστολή και απλήρωτους χιλιάδες υγειονομικούς για ένατο συνεχόμενο μήνα, απαγορεύοντάς τους ταυτόχρονα να εργαστούν οπουδήποτε αλλού, σε μια στάση πρωτοφανούς παραλογισμού, εκβιασμού, εκδικητικότητας, αυταρχισμού και αντεργατικής μανίας, επειδή έχουν επιλέξει να μην κάνουν ένα –αποδεδειγμένα πλέον– μικρής σημασίας εμβόλιο. 

Η κυβερνητική αυτή εμμονή αποδοκιμάζεται πλέον από το σύνολο της αντιπολίτευσης (πλην ΠΑΣΟΚ), αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ. Συγκεκριμένα, την άμεση άρση των αναστολών και την επιστροφή των υγειονομικών στις θέσεις τους, ζητούν: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και οι γνωστοί νεοδημοκράτες αρχισυνδικαλιστές Ματίνα Παγώνη (πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ) και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), αυτοί που μέχρι πριν λίγο προπαγάνδιζαν τα λοκντάουν, τα sms, τα πρόστιμα, τις αναστολές και τις υποχρεωτικότητες, και που τώρα πια ανοιχτά παραδέχονται ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα έμπειροι, χρήσιμοι και απαραίτητοι για το σύστημα υγείας.

Βέβαια, η στάση της κυβέρνησης έχει και μια επιπλέον σκοπιμότητα: την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πριμοδότηση του ιδιωτικού συστήματος υγείας απέναντι στο δημόσιο. Σκοπιμότητα που εξυπηρετείται και από τον νέο νόμο που μόλις ψήφισε, με τον οποίο θεσπίζεται η χρήση των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες γιατρούς μέσω της συμμετοχής τους σε εφημερίες, απογευματινά ιατρεία και απογευματινά χειρουργεία, ασφαλώς με επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών και των φορολογούμενων.

Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμη η κοινωνία, τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα των υγειονομικών σε αναστολή. Τον σημαντικότερο εργατικό, λαϊκό και δημοκρατικό αγώνα της τελευταίας περιόδου, που παλεύει ταυτόχρονα ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία, την προσπάθεια μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, την προσπάθεια αφαίρεσης του σωματικού αυτεξούσιου και γενικότερα ενάντια στον νέου τύπου ολοκληρωτισμό που επιβλήθηκε βίαια με πρόσχημα την επιδημία. Έναν ακατάπαυστο αγώνα εννέα μηνών, με τρομερή αντοχή, μαχητικότητα, αυταπάρνηση, πρωτοτυπία και αυτοοργάνωση (αφού τα προϋπάρχοντα σωματεία του κλάδου αδιαφορούσαν επί μήνες για αυτόν), για τον οποίο κάποια στιγμή αξίζει να γραφτούν πολύ περισσότερα.

Ας δώσουμε λοιπόν όλοι μαζί την τελική ώθηση για τον τερματισμό αυτού του αίσχους. Ας πλαισιώσουμε μαζικά τον αγώνα τους, με κάθε τρόπο, με την παροχή κάθε υλικής και ηθικής υποστήριξης. Οι επί εννέα μήνες καταδιωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, συκοφαντημένοι και οικονομικά στραγγαλισμένοι υγειονομικοί πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. Στις δουλειές τους, στις θέσεις τους, στο πλάι του ασθενούς, του πονεμένου, του ανήμπορου. Στο πλάι του λαού. Στο πλάι μας.

 

Βασίλης Παπανικολάου