Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

 

1 Απριλίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέβασε η κυβέρνηση και το οποίο αλλάζει τον χαρακτήρα του οργανισμού και συρρικνώνει τη στήριξη των ανέργων. Έγινε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Στις 12 του μήνα οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα.

 

4 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο στην Ελευσίνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία.

● Οι εργαζόμενοι στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών έκαναν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου για τις τεράστιες ελλείψεις του (η χειρουργική κλινική απειλείται με κλείσιμο λόγω έλλειψης γιατρών-νοσηλευτών).

 

6 Απριλίου: 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία έγινε από τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα ενάντια στην συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου. Έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

 

7-8 Απριλίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της LIDL στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση του μισθού τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στις αποθήκες της επιχείρησης στην περιοχή της Σίνδου. Στις 20 και 21 του μήνα οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τη 48ωρη απεργία και τη συγκέντρωση.

 

13 Απριλίου: Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα φροντιστήρια έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, ενάντια σε τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση και επιτρέπει την εργασία στα φροντιστήρια τις Κυριακές και τις ημέρες των αργιών. Στις 19 του μήνα έκαναν δεύτερη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας.

● Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι αρχαιοφύλακες όλης της χώρας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για την αποκοπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

● Οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο (ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί, χορευτές κ.λπ.) έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, με αφορμή την επιδημία και τους περιορισμούς, χτυπάει την καλλιτεχνική δράση και εξοντώνει οικονομικά τους εργαζόμενους του χώρου.

● Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής έκαναν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο της υπηρεσίας στη Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τον εξοβελισμό τους από αυτό.

 

● Οι συνταξιούχοι προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, και την επομένη (14 του μήνα) στην Αθήνα και στις 15 του μήνα στο Ρέθυμνο, ενάντια στο συνεχιζόμενο χτύπημα των συντάξεων και της ασφάλισης από την κυβερνητική πολιτική.

● Οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, που κατέχει ουσιαστικά η κινεζική COSCO, προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας και την επόμενη, 14 του μήνα, σε 24ωρη απεργία γιατί η εργοδοσία αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που πήρε το φθινόπωρο του 2021 για θέσπιση σταθερών ωραρίων και κανονισμού εργασίας, ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργατών στις βάρδιες και λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Στις 18-19 του μήνα προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση (3ωρη στάση εργασίας και 24ωρη απεργία αντίστοιχα). Στις 30/04, και ενώ την προηγούμενη ημέρα συνέβη και πάλι εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζόμενου, οι εργάτες κατέβηκαν σε νέα 24ωρη απεργία, με προοπτική για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

 

14 Απριλίου: 5ωρη στάση εργασίας έκαναν οι τραυματιοφορείς των ΕΚΑΒ για τις ελλείψεις προσωπικού της υπηρεσίας τους. Έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

● Οι εργάτες του εργοστασίου τροφίμων ΜΙΝΕΡΒΑ στο Σχηματάρι Βοιωτίας έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για αυξήσεις στους μισθούς τους.

 

18 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

 

21 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τροφίμων HQF (Κανάκι) στη Μαγούλα Δυτικής Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία για τη σύμβαση εργασίας τους και τη διατήρηση των αργιών του Πάσχα.

 

● Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αναψυχής BRUMSCIN στη Θεσσαλονίκη έκαναν κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς τους, που αντέδρασε στις άθλιες πρακτικές της εργοδοσίας (παρακράτηση ποσοστού απ’ τα φιλοδωρήματα, έλεγχος των αποσκευών των εργαζομένων κ.λπ.).

 

Σ. Κρόκος