Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Στέλνουν κρίσιμο οπλισμό των νησιών στην Ουκρανία

Περίεργη ... σύμπτωση να απομακρύνονται οπλικά συστήματα
από τα νησιά μας τη στιγμή που η Τουρκία θέτει θέμα 
αποστρατικοποίησης τους
Πολλή συζήτηση γίνεται για την απόφαση Μητσοτάκη να… δωρίσουμε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Μια απόφαση που ελήφθη εντελώς εξωθεσμικά (δεν συνεδρίασε καν το ΚΥΣΕΑ), ενώ δεν θα τη μάθαινε ο ελληνικός λαός αν δεν την αποκάλυπτε ο Γερμανός καγκελάριος.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από τις πρώτες να στείλει φορτία με όπλα στην Ουκρανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή. 

Πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε για συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αντικατασταθούν παλαιά τεθωρακισμένα οχήματα που διαθέτει η χώρα μας με γερμανικά. Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνείται να δώσει στοιχεία, στον διεθνή Τύπο έχουν γραφτεί αναλυτικά στοιχεία. Πρόκειται για όπλα από αποθέματα του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία προμηθεύτηκε η χώρα μας (τα περισσότερα δωρεάν) μετά το 1990 και την κατάρρευση των τότε χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Συγκεκριμένα, φέρεται να υπάρχει σχεδιασμός απόσυρσης και αποστολής στην Ουκρανία τεθωρακισμένων ΒΜΡ-1, τα οποία είναι σοβιετικής κατασκευής της δεκαετίας του ’60. Αυτά τα όπλα έχουν εγκατασταθεί στα νησιά κυρίως, δεκάδες αξιωματικοί και στελέχη του στρατού έχουν εκπαιδευθεί σε αυτά και στη συντήρησή τους και, όπως λένε απόστρατοι αξιωματικοί, «είναι ο φόβος και ο τρόμος» για τους επιθετικούς γείτονες.

Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει προ μηνών, αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τρεις και πλέον μήνες, χωρίς να ονοματίσει τότε τα οπλικά συστήματα, είχε μιλήσει για «επιλογές άλλων δεκαετιών» και για αμυντικά συστήματα τα οποία «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα». Προκαλώντας μάλιστα την μήνι κορυφαίων αξιωματικών, αφού, όπως λένε οι τελευταίοι, «είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στα μαχόμενα τμήματα, είναι αυτά που παρέχουν αντι-αποβατική προστασία στα νησιά μας, είναι αυτά που συμπληρώνουν την αντιαρματική άμυνα των τοποθεσιών μας και γενικά είναι αυτά που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία κλίματος αποτροπής».

Έρχεται σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση να παραδώσει κρίσιμο οπλισμό των νησιών μας στην Ουκρανία, βάσει των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και των συμφερόντων της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, σε μια εποχή που η τουρκική προπαγάνδα εστιάζει ακριβώς στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, όπως λέει ο λαός μας; 

 

Γιώργος Καστρίτης