Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Φινλανδία: Σημαντικό απεργιακό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, καθώς μια σειρά κλάδοι διεκδικούν αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής ή αντιδρούν στη χειροτέρευση των όρων εργασίας. Την 1η Απριλίου χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ακολούθησαν εργαζόμενοι σε διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Συνολικά απήργησαν περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι. Τα σωματεία στους κλάδους που κινητοποιούνται διεκδικούν αυξήσεις 3,6% ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια. Η κυβέρνηση απειλεί με υποχρεωτική διαιτησία και απαγόρευση των απεργιών. Στο μεταξύ συνεχίστηκε για 4ο συνεχόμενο μήνα η απεργία σε μια από τις μεγαλύτερες χαρτοβιομηχανίες του κόσμου, την UPM, όπου οι εργάτες αντιδρούν στο σχέδιο της διοίκησης να αυξήσει το ωράριο εργασίας με ατομικές συμβάσεις. 

 

Ιταλία: Γενική απεργία σε μια σειρά κλάδους (μεταφορές-logistics, εμπόριο, βιομηχανία κ.λπ.) προκήρυξε στις 22 Απριλίου η εργατική συνομοσπονδία USB, διεκδικώντας αυξήσεις των μισθών στο κόστος ζωής, μέτρα κατά της ακρίβειας, μέτρα υπέρ της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας (υπάρχει αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων») αλλά και με συνθήματα κατά της συμμετοχής της Ιταλίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.Διοργανώθηκε διαδήλωση στη Ρώμη. Είναι επίσης σημαντικό ότι με αποφάσεις τους ιταλικά συνδικάτα (π.χ. λιμενεργατών) έχουν μπλοκάρει αποστολές όπλων στην Ουκρανία. 

 

Βέλγιο: Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η απεργία είχε σημαντική συμμετοχή σε μια σειρά κλάδους, όπως συγκοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων, προσχολική αγωγή κ.α. Έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Οι εργάτες ζητούν επίσης να καταργηθεί ένας νόμος ο οποίος βάζει όρια στις μισθολογικές αυξήσεις με πρόσχημα την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας.

 

Κόσμος – Ακρίβεια: Το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων σε όλο τον κόσμο πυροδοτεί και αντίστοιχο κύμα διαδηλώσεων, απεργιών και κάθε είδους αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, και πέραν της Ευρώπης, αναφέρονται τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές διαδηλώσεις και απεργίες κατά της ακρίβειας στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Σουδάν, τη Νότια Αφρική, το Περού, τη Βραζιλία, την Αργεντινή κ.α. Σε ορισμένες χώρες, οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και σε άλλα ζητήματα, όπως ζητήματα αυταρχισμού και διαφθοράς, και παίρνουν εξεγερτικές μορφές.  

 

Από τη σύνταξη