Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2015

Συνέχεια κινητοποιήσεων από τον προηγούμενο μήνα:

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου (ιδιοκτησίας Ταβουλάρη), 170 μόνιμοι και 100 εποχιακοί, συνεχίζουν την απεργία διαρκείας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 4 μηνών. Την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην κλινική αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» στη Λάρισα για τα δεδουλευμένα 8 μηνών. Την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους συνέχισαν και οι ναυτεργάτες της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου.

1 Μαΐου: Η παγκόσμια εργατική τάξη γιόρτασε την ημέρα της Πρωτομαγιάς με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.


3 Μαΐου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας απήργησαν στην τέταρτη Κυριακή που καταργείται η αργία προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστών του εμπορίου. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

5 Μαΐου: Οι εργάτες της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα Αττικής προχώρησαν σε τρίωρη στάση ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Την επόμενη ημέρα (6/5) έκαναν 24ωρη απεργία, στις 7/5 δύο 2ωρες στάσεις εργασίας και στις 8/5 24ωρη απεργία με συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.

7 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη διαφαινόμενη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημά τους. Έγιναν συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την υπογραφή μόνιμων συμβάσεων εργασίας.

9 Μαΐου: Στις 8 Μαΐου έγινε τραγικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο Αττικής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 6 εργάτες, εκ των οποίων οι 4 έχασαν τελικά τη ζωή τους τις επόμενες ημέρες, ενώ νοσηλεύονταν. Οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ. και οι μεταλλεργάτες των συνεργείων προχώρησαν σε τριήμερη απεργία από την επόμενη ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στις 19/5 και 26/5, ημέρες θανάτου των εργατών μετά από τα εγκαύματα που υπέστησαν, έγιναν τρίωρες στάσεις εργασίας σε ένδειξη πένθους.

12 Μαΐου: Οι εργάτες της βιομηχανίας μετάλλου «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» στον Βόλο Μαγνησίας έκαναν προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας για εργασιακά ζητήματα.

13 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στο δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τους συναδέλφους τους της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου, που είναι απλήρωτοι 16 μήνες.

14 Μαΐου: Οι εργάτες της επιχείρησης συσκευασίας ψαριών «ΝΗΡΕΑΣ» στη Γιάλτρα Ευβοίας έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους.

15 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου έκαναν 24ωρη απεργία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων του σωματείου «ΕΡΜΗΣ» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Ματαίωσαν έμπρακτα την προσπάθεια της εργοδοσίας να βγάλει την απεργία παράνομη.

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σε απεργία διαρκείας για τα δεδουλευμένα τους. Στις 21/5 έκαναν 24ωρη απεργία συμπαράστασης και οι εργαζόμενοι της ίδιας επιχείρησης σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.

19 Μαΐου: Οι εργάτες της χαρτοβιομηχανίας SOFTEΧ Αττικής έκαναν συνεχόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας (19-26-28/5) για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι μεταταχθέντες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις σχεδιαζόμενες εναντίον τους ρυθμίσεις.

20 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας. Έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές πόλεις.

25 Μαΐου: Οι εργάτες των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ» στην Ξάνθη προχώρησαν σε απεργία διαρκείας για την καταβολή δεδουλευμένων, ενσήμων και ημερών επίσχεσης εργασίας.

28 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Αττικής έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τη συμπλήρωση 581 κενών θέσεων εργασίας και την αποτροπή διάλυσης τομέων της υπηρεσίας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στην Αττική έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για τη συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση των ασφαλιστικών τους ταμείων.

29 Μαΐου: Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» του ομίλου EUROMEDICA έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών.


Σ. Κρόκος