Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το εργοδοτικό έγκλημα στα Ελληνικά Πετρέλαια


Τέσσερα μέλη της τάξης μας έπεσαν νεκρά στα διυλιστήρια. Μόνος 
υπεύθυνος η εργοδοτική ασυδοσία!
Την Παρασκευή 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) στον Ασπρόπυργο έγινε έκρηξη σε αγωγό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις εργάτες μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι δύο νοσηλεύονται ακόμα με εγκαύματα. Έχει βγει και το επίσημο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. Το αποδίδει σε ανθρώπινο λάθος και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των τμημάτων, ενώ παραπέμπει σαν υπεύθυνους 9 στελέχη των ΕΛ.ΠΕ.

Στο διυλιστήριο από τις 13 Απριλίου γίνονται εργασίες συντήρησης, το λεγόμενο «shut down», με καθυστέρηση δύο χρόνων. Στη διάρκειά τους σταματάει η διύλιση αργού πετρελαίου και η παραγωγή των προϊόντων του. Στις εργασίες αυτές δουλεύουν μαζί με το μόνιμο προσωπικό των ΕΛ.ΠΕ. 3.000 περίπου μεταλλεργάτες από εργολαβικά συνεργεία. Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι για να τελειώσει το «shut down» σε 35 ημέρες υποχρεώνονταν να δουλεύουν από 12 έως 16 ώρες καθημερινά. Πολλοί μεταλλεργάτες έχουν μικρή ειδίκευση σε αυτές τις εργασίες, ενώ σχετικά άπειρο είναι και το προσωπικό των ΕΛ.ΠΕ.
Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι το βασικό διυλιστήριο της χώρας. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2003 χάρισε το 35% των ΕΛ.ΠΕ. στον μεγαλοκαπιταλιστή Λάτση. Έτσι αυτός αναζωογόνησε και την παρηκμασμένη ΠΕΤΡΟΛΑ της Ελευσίνας, στην οποία είχε γίνει δυστύχημα το 1992 με 14 νεκρούς. Στις διοικήσεις των ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται πάντα άνθρωποι του Λάτση. Το ίδιο έγινε και με την πρόσφατη αλλαγή διευθυντών, πριν το δυστύχημα, με τη νέα κυβέρνηση δηλαδή.
Ευθύνες έχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των σωματείων. Αυτή των ΕΛ.ΠΕ. είναι ταυτισμένη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την εργοδοσία. Οι μεταλλεργάτες προέρχονται από το χώρο της ναυπηγοεπισκευής, όπου κυριαρχεί το σταλινικό ΠΑΜΕ μαζί με τους εργολάβους του και τη φθηνή εισαγόμενη εργασία.
Η δική μας θέση είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, γιατί συνέβη σε καθεστώς καταπάτησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων, με πρώτο αυτό του οκτάωρου. Το ίδιο το πόρισμα φανερώνει έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Οι εργάτες στον Ασπρόπυργο πρέπει άμεσα να απαιτήσουν από τη διοίκηση και την κυβέρνηση την τήρηση του οκτάωρου και των κανόνων ασφαλείας, με έλεγχο από δικές τους, έμπιστες επιτροπές. Η δικαίωση των νεκρών της τάξης μας θα έρθει στους μεγάλους αγώνες που είναι μπροστά μας.


Σ. Κρόκος