Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το σκάνδαλο της FIFA και οι προεκτάσεις του

Ο ίδιος ο Πούτιν έκανε δηλώσεις υπέρ του Μπλάτερ! Οι ιμπεριαλιστικοί 
ανταγωνισμοί εκφράζονται μέχρι και στον αθλητισμό, όπου κινούνται
 τεράστια κεφάλαια.
Το σκάνδαλο της FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύκλωμα αλλά έχει και ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Εννέα στελέχη της ομοσπονδίας συνελήφθησαν στην Ελβετία, την ημέρα του συνεδρίου και των εκλογών, για χρηματισμό και διαφθορά. Είναι δεύτερης σειράς και από περιφερειακές χώρες, κυρίως από Λατινική Αμερική. Στο «στόχαστρο» είναι κυρίως ο Γερμανοελβετός ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ζεπ Μπλάτερ. Η δίωξη είναι ξεκάθαρα πράξη της αμερικάνικης πλευράς. Και μάλιστα με τρόπο πρωτόγνωρο, από εθνικό κράτος στα εσωτερικά των «διεθνών» αυτών οργανισμών. Η έρευνα έγινε από το FBI και η παραπομπή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει ότι έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και στον αθλητικό χώρο. Η πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της FIFA, το Μουντιάλ, δόθηκε σε δύο χώρες από το ποδοσφαιρικό «υπερπέραν», τη Ρωσία και το Κατάρ. Αγνοήθηκαν κλασικές ποδοσφαιρικές χώρες ή επιρροής των ΗΠΑ, π.χ. Αγγλία, Αυστραλία.

Η FIFA όπως και όλοι οι παρόμοιοι οργανισμοί δεν είναι απλά διεφθαρμένοι, είναι πρακτορεία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων. Είναι γνωστές οι σχέσεις του Μπλάτερ με την ολλανδο-γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών Adidas. Αυτή ήταν η πρώτη εταιρεία από τη Δύση που πήγε στην Κίνα πριν τριάντα χρόνια και ακολούθησαν και άλλες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικών ειδών φτιάχνεται πλέον από Μπαγκλαντές και πέρα, με απίστευτα χαμηλά μεροκάματα και φθηνές πρώτες ύλες. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν μπορούσε να ανεχτεί τον παραγκωνισμό του από τον ανταγωνιστή του, τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, κι αυτό για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον αθλητισμό. Η τοποθέτηση Πλατινί εναντίον του Μπλάτερ δείχνει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί έχουν μαζί τους και τον γαλλικό καπιταλισμό.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι, όταν οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, το «σαβουάρ βιβρ» των διεθνών σχέσεων και τυπικοτήτων πάει περίπατο. Ο σύγχρονος επαγγελματικός αθλητισμός σημαίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το κλασικό του περιεχόμενο, την ψυχαγωγία, την αρμονική ανάπτυξη του σώματος, τη σωματική και ψυχική υγεία. Συμπτώματα σήψης και μάλιστα μεγάλα έχουμε και στο εγχώριο ποδοσφαιρικό «στερέωμα» και οι εξελίξεις και εδώ αναμένεται να είναι αποκαλυπτικές.

Σ. Κρόκος