Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

TΤΙP Ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα στα σκαριά

Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της TTIP
Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αντιδράσουμε…
Μια εφιαλτική συμφωνία εξυφαίνεται από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ και Ευρώπης. Πρόκειται για τη λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TΤΙP). Σχεδιάζεται ουσιαστικά η κατάργηση κάθε περιορισμού που μπορεί να θέσει ένα κράτος σε μια διεθνή εταιρεία η οποία θέλει να εξαγάγει προϊόντα, να στήσει ή να αγοράσει επιχειρήσεις αλλά και τμήματα του κρατικού τομέα της οικονομίας μιας χώρας. Και μέσα στους περιορισμούς που θέλουν να καταργήσουν είναι και οτιδήποτε αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τις κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και τους περιβαλλοντικούς όρους. Αν κάποιο κράτος φέρει αντιρρήσεις στην ωμή αυτή επέμβαση, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε «υπερεθνικό» δικαστήριο, του οποίου οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές.

Στην ουσία πρόκειται για αναβάθμιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από τις μεγάλες εταιρείες, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές, σε κάθε μέρος του πλανήτη, αλλά κυρίως εις βάρος των πιο αδύναμων χωρών. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την εισβολή των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, ή την επικράτηση των μεγάλων αγροτικών εταιρειών σε βάρος της μικρότερης παραγωγής. Αυτές είναι οι πρωταρχικές συνέπειες. Οι βαθύτερες  συνέπειες θα είναι η άλωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας και κρατικών τομέων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, η λεηλασία εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δημόσιας περιουσίας και πρώτων υλών, η εξαφάνιση δηλαδή οποιασδήποτε παραγωγικής προοπτικής που απαιτεί ένα κεντρικό σχέδιο. Και φυσικά, θα αυξηθούν οι παρασιτικές, χρηματιστικές δραστηριότητες του κεφαλαίου, η ανεργία, η φτώχεια, η εξάρτηση και η αποικιοποίηση ολόκληρων χωρών και των κοινωνιών τους. Αυτά, δηλαδή, που παράγει σε κάθε του βήμα ο εντελώς παρηκμασμένος καπιταλισμός.
Η μυστικότητα που τηρείται γύρω από τη συμφωνία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Η συμφωνία αυτή έχει βέβαια και μεγάλες αντιφάσεις, που αφορούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων. Αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και είναι μεγάλος για όλους τους λαούς. Ο εργαζόμενος ελληνικός λαός βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κεφαλαιοκρατίας, εγχώριας και διεθνούς. Γι’ αυτό πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του στους κινδύνους που τον απειλούν και το κυριότερο να αντιδράσει άμεσα και έμπρακτα στα αιμοβόρα τσακάλια του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού.


Σ. Κρόκος