Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Όχι άλλο αίμα από τον λαό για τις τράπεζες

Θα συνεχιστεί η «διάσωση» των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, δηλαδή δικό
 μας χρήμα, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο!
Μπορεί οι τράπεζες από το 2008 να έχουν πάρει από κρατικές ενισχύσεις, που φορτώθηκε ο ελληνικός λαός, 240 δις περίπου σε ρευστό και εγγυήσεις, φαίνεται όμως ότι αυτά δεν ήταν… αρκετά και γι’ αυτό με το 3ο Μνημόνιο εξασφάλισαν άλλα 25 δις!
Στο 2ο Μνημόνιο η δικαιολογία ήταν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από τον Βενιζέλο (το PSI), και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιοι οργανισμοί έχασαν τα λεφτά τους, οι τράπεζες εξασφάλισαν 50 δις μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο 3ο Μνημόνιο η δικαιολογία «διάσωσης» είναι τα «κόκκινα» δάνεια (μη εξυπηρετούμενα), τα οποία και ανέρχονται περίπου στα 100 δις από το σύνολο των 214 δις ευρώ των δανείων. Για δεύτερη, δηλαδή, φορά μετατρέπουν τη χασούρα των τραπεζών σε δημόσιο χρέος! Το οριστικό ποσό από τα 25 δις θα προκύψει στο τέλος Οκτωβρίου, όταν η εικόνα για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι πιο σαφής, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που διενεργούνται στις 4 συστημικές τράπεζες. Βέβαια, δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έβγαλε «ασφαλείς» τις ελληνικές τράπεζες!

Προκειμένου ο λαός να μην αντιδράσει απέναντι σε όλα αυτά, τον βομβαρδίζουν καθημερινά ότι, αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα περιλαμβάνει και πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε ξένα ή και ελληνικά funds (με δικαστήρια και εξώσεις αλά Ισπανία), θα του κουρέψουν τις καταθέσεις! Και αυτό γιατί στο 3ο Μνημόνιο ψήφισαν την οδηγία που προβλέπει διάσωση και κούρεμα από τα «μέσα» για μια τράπεζα που κινδυνεύει. Επειδή, όμως, και πάλι τα κουκιά δεν θα έβγαιναν από τα 125 δις των καταθέσεων που απέμειναν και επειδή η αντίδραση θα ήταν μεγάλη, θα συνεχίσουν να μας τα παίρνουν για να τα δίνουν στις τράπεζες!
Μέσα σε αυτό το σκηνικό χρεοκοπίας που έχουν στήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ετοιμάζονται τώρα να δώσουν άλλο ένα χτύπημα στον ελληνικό λαό, ανταλλάσσοντας οι τράπεζες τα σπίτια των Ελλήνων με λίγη ρευστότητα! Όλοι εμείς όμως, οργανωμένοι και αποφασισμένοι, πρέπει να βρεθούμε και πάλι στο δρόμο του αγώνα για να τους αντιμετωπίσουμε!

Γιάννης Τριανταφύλλου