Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς διαφθορά

«Όχι άλλα ψέματα», λέει το πανό ενάντια στη Volkswagen – ο καπιταλισμός,
 και στη γερμανική εκδοχή του, είναι βουτηγμένος στο ψέμα και την απάτη
Με ένα τεράστιο σκάνδαλο είναι αντιμέτωπη η γερμανική βιομηχανία και κατ’ επέκταση η γερμανική οικονομία.
Η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ο όμιλος της Volkswagen (VW), αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, ότι είχε ενσωματώσει στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της ένα λογισμικό που παραποιούσε  τις μετρήσεις, με τις πραγματικές εκπομπές καυσαερίων να είναι μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έδειχναν οι μετρήσεις – πέρα από απάτη, είναι και ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα! Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έκανε λόγο για πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τα 18 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή κατρακύλα της εταιρείας ήταν τόσο μεγάλη που έχασε μέσα σε 2 μέρες κεφάλαια ύψους 25 δις ευρώ! Η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι 500 χιλ. αυτοκίνητά της που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ και άλλα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο (9 χιλ. εξ αυτών και στην Ελλάδα) είναι εξοπλισμένα με το παράνομο λογισμικό, το οποίο είναι παρόν και σε άλλα πετρελαιοκίνητα του ομίλου, Audi, Skoda, Seat και Porsche! Ενδιαφέρον είναι ότι η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε την ύπαρξη του λογισμικού ήδη από το 2013!

Με κερδοφορία 200 δις ευρώ –το 3% του γερμανικού ΑΕΠ!– και 600.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, η VW αποτελεί το «καμάρι» της γερμανικής οικονομίας. Διατηρεί στενότατους δεσμούς με το κράτος και τους πολιτικούς (έλαβε τα τελευταία δύο χρόνια 12 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις) και ειδικότερα με το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στο οποίο ανήκει το 20% των μετοχών, ενώ μέλη του εποπτικού συμβουλίου της είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου! Ένα σύστημα, δηλαδή, πέρα για πέρα διαπλεκόμενο, που ήθελε να δώσει και μαθήματα στην Ελλάδα κατά της διαφθοράς!
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι «αδιάφθορος» καπιταλισμός δεν υπάρχει, ότι το αστικό κράτος υπάρχει ακριβώς για να καλύπτει τις βρωμοδουλειές των καπιταλιστών και ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα κεφάλαια τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Και ο γερμανικός καπιταλισμός έχει μεγάλη παράδοση σε τέτοια (Siemens κ.λπ.). Η όλη ιστορία όμως εντάσσεται και μέσα στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (ΗΠΑ-Ευρώπη-Ιαπωνία), οι οποίοι εντείνονται όλο και περισσότερο.


Γιάννης Τριανταφύλλου