Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Συνέχεια κινητοποιήσεων από τον προηγούμενο μήνα: Οι εργάτες της βιομηχανίας «ΖΟΥΡΑΣ» σε Θήβα και Χαλκίδα ανέστειλαν την απεργία τους στις 5 του μήνα, καθώς πληρώθηκαν μέρος των δεδουλευμένων τους και η εργοδοσία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Κατά τη διάρκεια του μήνα, όμως, η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση 12 εργαζομένων, από αυτούς που είχαν πρωταγωνιστήσει στην απεργία των 53 ημερών, ενώ συνεχίζει να χρωστάει μισθούς. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις.

Οι 42 εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης συνέχισαν για 2ο μήνα τον αγώνα τους για την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εργοδοσία.

Για 6ο μήνα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους οι εργάτες της βιομηχανίας μετάλλου «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» στον Βόλο.


8 Ιανουαρίου: Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της «Γενικής Κλινικής» στη Θεσσαλονίκη –όμιλος EUROMEDICA έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα 3 μηνών. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 11 και 12 του μήνα. Έγιναν συγκεντρώσεις μπροστά στο χώρο εργασίας.

11 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» της Αθήνας έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους και ενάντια στη σχεδιαζόμενη μείωση των μισθών τους κατά 25%.

13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) ξεκίνησαν τρίωρες στάσεις εργασίας που διήρκεσαν ως τις 21 του μήνα, ενάντια στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι εργάτες της βιομηχανίας ειδών οικιακής κατανάλωσης «ΣΚΟΤ ΑΕ» στη Μάνδρα Αττικής ξεκίνησαν απεργία διαρκείας ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που είναι και μέλος του επιχειρησιακού σωματείου. Κατά τη διάρκεια της απεργίας υπήρχε περιφρούρηση του εργοστασίου, καθώς η εργοδοσία επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενώ τα ΜΑΤ βρίσκονταν συνέχεια έξω από το εργοστάσιο.

18 Ιανουαρίου: Οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας SOFTEX στην Αθήνα έκαναν μαζική παρέμβαση στην Ιερά Οδό ενάντια στο σχεδιαζόμενο εδώ και καιρό από την εργοδοσία κλείσιμο του εργοστασίου. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 26 του μήνα, ενώ στις 28 διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας.
20 Ιανουαρίου: Οι ναυτεργάτες άρχισαν 48ωρες απεργίες ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διαλύει τελείως το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Συνέχισαν στις 27 του μήνα, έως και τις 30, ενώ πραγματοποιούνταν πρωινές συγκεντρώσεις στους καταπέλτες των πλοίων.

21 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας ενάντια στο νέο αντεργατικό σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

23 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα υπεραγοράς «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΒΕ» στη Βόρεια Ελλάδα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη για τα δεδουλευμένα 3 μηνών.

29 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΚΟΝΕ» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης, ενάντια στις 18 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» ξεκίνησαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς η διοίκηση-εργοδοσία, στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλοκαπιταλιστής Λάτσης, προχώρησε σε μειώσεις μισθών, παρά τις δεσμεύσεις της, ενώ δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη για τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν τα διυλιστήρια, ούτε και έχει πάρει κανένα ουσιαστικά μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια των εργαζομένων, 9 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα του Μαΐου που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις εργάτες.


Σ. Κρόκος