Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κυπριακό Ετοιμάζουν νέο «σχέδιο Ανάν»

Οι Ελληνοκύπριοι καταδίκασαν με συντριπτική
πλειοψηφία το «σχέδιο Ανάν» και το ίδιο θα
κάνουν με κάθε νέα εκδοχή του
Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.
Ουσιαστικά επανέρχεται το καταδικασμένο από τον ελληνοκυπριακό λαό «σχέδιο Ανάν», με τον απαραίτητο όμως πλέον χρηματικό «μποναμά». Κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ήδη εξετάζουν πόσο θα κοστίσει η «επανένωση» του νησιού, δηλαδή πόσα χρήματα θα απαιτήσει η κοινή διοίκηση, πόσα θα σπρώξουν στους Ελληνοκύπριους ως αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους ή θα δώσουν με μορφή επιδοτήσεων στους Τουρκοκύπριους κ.λπ., προκειμένου να αποδεχτούν όλοι τη νέα συμφωνία. Τα ποσά που έχουν ακουστεί αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ, από τα οποία εννοείται ότι θα βγάλουν ζουμερά κέρδη οι δύο άρχουσες τάξεις του νησιού (ελληνοκυπριακή-τουρκοκυπριακή), που φαίνεται να επιθυμούν τη «λύση», αλλά και οι κάθε είδους
«μεσολαβητές».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα τους έπιασε όλους πρεμούρα με το Κυπριακό. Το ζήτημα έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και με την ενδεχόμενη σύρραξη Τουρκίας-Ρωσίας. Η γεωγραφική θέση του νησιού παίζει σημαντικότατο ρόλο. Η συμμαχία μάλιστα της Γερμανίας με την Τουρκία δείχνει να επιτείνει τις διαδικασίες, καθότι επιθυμεί να φέρει τη Μεγαλόνησο με το μέρος της. Ταυτόχρονα, είναι και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που κάνουν σε πολλούς να τρέχουν τα σάλια.
Η «λύση» αυτή βέβαια που προωθείται σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση. Στην πραγματικότητα, δεν θα μιλάμε για κυπριακό κράτος αλλά για ένα προτεκτοράτο, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα παίρνονται στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα. Το νησί θα βρίσκεται υπό ένα συνεχές εθνικού τύπου «μνημόνιο». Οι δύο λαοί (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) δεν πρόκειται να ωφεληθούν, καθώς η όποια «επανένωση» θα γίνει με τους όρους και για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων, ενώ οι υπαρκτές σημερινές διαφορές των δύο εθνοτήτων στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και μάλιστα σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα ενταθούν.
Εμείς οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές πιστεύουμε ότι πραγματική επανένωση της Κύπρου μπορεί να υπάρξει μόνο όταν συγκλίνουν οι εργατικές τάξεις του νησιού, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από κοινούς αγώνες και σε ένα πλαίσιο σοσιαλιστικό.


Μ. Σάκος