Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

1 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στις 10/3 έγιναν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, σε πρωινή και βραδινή βάρδια, στο ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) για τον ίδιο λόγο. Στις 24/3 οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ έκαναν 24ωρη απεργία για το θέμα των επιθέσεων κουκουλοφόρων σε σταθμούς και τις απειλές κατά εργαζομένων.


8 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι των δήμων έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

Με παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απάντησαν οι εργάτες της SOFTEX στον εκβιασμό της εργοδοσίας, που θέλει να υπογράψουν χαρτιά αποζημιώσεων, τα οποία όμως ισοδυναμούν με αποδοχή απόλυσης.

Στο Σύνταγμα έγινε συγκέντρωση εργαζομένων με κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα αντεργατικά νομοσχέδια.

9 Μαρτίου: Οι 13.000 εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στις απειλές της εργοδοσίας για περικοπές μισθών και τις φήμες περί πώλησης της επιχείρησης. Στο Λαύριο διαμαρτυρήθηκαν και για την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της περιοχής.

16 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών.

22 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα των δήμων έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για την επέκταση της σύμβασής τους.

23 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (όπου στεγάζεται και το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων) ενάντια στη νέα υπονόμευση του εφάπαξ τους.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποθήκευσης εμπορευμάτων (logistics) «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ» (όμιλος ELGEKA GROUP) στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στη μείωση του μισθού τους.

30 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων «ΜΑΛΤΕΖΟΣ» στην Αττική ξεκίνησαν τριήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετεών (ΙΓΜΕ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή του (μη έγκριση τακτικού προϋπολογισμού, υποστελέχωση, έλλειψη σχεδίου δράσης κ.λπ.).

31 Μαρτίου: 48ωρη απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά» στην Καβάλα ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» είναι πλέον η μοναδική εγχώρια του είδους και έχει πουληθεί στον Όμιλο Λαυρεντιάδη, σ’ έναν καπιταλιστή δηλαδή που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για τις απάτες του!

Σ. Κρόκος