Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Απάτη η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις διαρκείας του νοσηλευτικού 
προσωπικού της Κύπρου ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές
Πολλά συγχαρητήρια δέχτηκε η Κύπρος τον Μάρτιο από την τρόικα εξωτερικού και τα παπαγαλάκια του εσωτερικού σχετικά με την επιτυχία της να «βγει» από το Μνημόνιο. Τι έχει συμβεί όμως πραγματικά;
Κατ’ αρχάς, φαίνεται ότι οι «θεσμοί» ξέχασαν το 2012, όταν έκαναν ένα τραπεζικό-πολιτικό πραξικόπημα και έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του κυπριακού λαού (όπως και στην Ελλάδα το 2015) για να υπογράψει η χώρα το μνημόνιο. Χορηγήθηκαν στην Κύπρο 7,3 δις και αυτό που έγινε τον Μάρτιο ήταν η αποδοχή της τελευταίας δόσης του δανείου.
Τα δάνεια θα αποπληρωθούν από το 2025 έως το 2031 και όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, η χώρα θα παραμείνει στους ενισχυμένους κανόνες εποπτείας, ενώ θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο οι μετα-μνημονιακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους! Μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή για την περαιτέρω «μεταρρύθμιση» και «εκσυγχρονισμό» της κυπριακής οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ήδη είναι σε εξέλιξη μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, όπως του λιμανιού της Λεμεσού, και περικοπές σε διάφορους κλάδους. Ωστόσο, και η κυπριακή εργατική τάξη απαντάει, με απεργίες διαρκείας των λιμενεργατών και των νοσηλευτριών.
Και επειδή προτρέπουν την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, να τους υπενθυμίσουμε ότι τα μνημόνια στη χώρα μας έχουν καταφέρει να «εξαφανίσουν» το 25% του ΑΕΠ, να μειώσουν τους μισθούς από 30% έως 50%, να δεκαπλασιάσουν την ανεργία και να προκαλέσουν δύο ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών (στην Κύπρο μία) με παράλληλη ισχύ των capital controls!
Ξέρουμε πολύ καλά ότι με μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων, απολύσεις, μεγάλα πλεονάσματα των προϋπολογισμών για να πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος και κάθε είδους αντιλαϊκό μέτρο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τελειώσει η επιτήρηση! Στην Πορτογαλία ο Τόμσεν και η παρέα του συνεχίζουν να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς της χώρας. Φρένο σε όλα αυτά θα βάλουμε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, με τους αγώνες και την αλληλεγγύη μας, αφήνοντας στην άκρη τους φόβους και τις αυταπάτες που δημιουργούν οι καταπιεστές και οι υπηρέτες τους!


Γιάννης Τριανταφύλλου