Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η προπαγάνδα περί «μεσαίας τάξης» και τι εξυπηρετεί

Η μεγαλοαστική τάξη προσπαθεί να απομακρύνει τους
 ελεύθερους επαγγελματίες από τα εργατικά-λαϊκά στρώματα
 κι έτσι να τους διαλύσει πιο εύκολα…
Ακούμε συνέχεια τελευταία, ιδίως από τις ηγεσίες της αντιπολίτευσης, ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταστρέφεται. Εννοούν ότι καταστρέφεται από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λες και τα προηγούμενα μνημόνια δεν ήταν εξίσου καταστροφικά. Ποια ακριβώς, όμως, είναι αυτή η μεσαία τάξη;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά τέτοια τάξη. Πρόκειται για ένα ιδεολόγημα της κυρίαρχης μεγαλοαστικής τάξης για να εξαπατά τα μικροαστικά στρώματα και ορισμένα καλοπληρωμένα εργατικά στρώματα και να τα σύρει προς το μέρος της, καθώς η ίδια είναι εξαιρετικά ολιγάριθμη. Τα κριτήρια με τα οποία ορίζεται η «μεσαία τάξη» είναι νεφελώδη.
Έτσι, «μεσαία τάξη» θεωρείται ο ελεύθερος επαγγελματίας, ακόμα κι αν βγάζει τόσα λίγα που η ζωή του πρακτικά δεν διαφέρει από αυτή του εργάτη. «Μεσαία τάξη» θεωρείται και ένα εξειδικευμένο, μορφωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης, παρότι η θέση του εξαρτάται ανά πάσα στιγμή από τη γενική κατάσταση και τη διαπραγματευτική δύναμη του συνόλου της εργατικής τάξης.
Στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες υπάρχουν κατ’ αρχάς δύο βασικές τάξεις: η αστική, που κατέχει τα μέσα παραγωγής και τον πραγματικό πλούτο, και η εργατική, που ζει από την πώληση της εργατικής της δύναμης – πρακτικά περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Τα συμφέροντα αυτών των δύο κοινωνικών τάξεων είναι πλήρως ανταγωνιστικά. Όσο για τη μικροαστική τάξη της πόλης και του χωριού (μικροεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες), η εξέλιξη του καπιταλισμού, όπως και οι κρίσεις του, τη συρρικνώνουν και υποβιβάζουν το επίπεδο της ζωής της κοντά σε εκείνο του εργάτη. Επομένως, δεν είναι καθόλου «μεσαία τάξη», αφού και αυτή καταπιέζεται και περιθωριοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο. Η μόνη ελπίδα της να αμυνθεί είναι να συμμαχήσει με την εργατική τάξη.
Τα μνημόνια στη σημερινή Ελλάδα πλήττουν όλες τις κοινωνικές τάξεις –ακόμα και τμήματα της αστικής τάξης– εκτός από το άκρως συγκεντροποιημένο μεγάλο κεφάλαιο, κατά βάση παρασιτικό. Γι’ αυτό τα υποτιθέμενα μέλη της «μεσαίας τάξης» πρέπει να γνωρίζουν ότι το συμφέρον τους είναι με τα πλατιά στρώματα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, με την ανατροπή του μνημονίου και με την ήττα του μεγάλου κεφαλαίου, που επιδιώκει συνειδητά την τριτοκοσμοποίηση της χώρας μας.

Πάρις Δάγλας