Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η καλύτερη λύση για την υγεία μας, για το περιβάλλον και για την τσέπη μας είναι να ελέγχουμε τι τρώμε και να τρώμε κυρίως ό,τι βγάζει ο τόπος μας

Ο έλεγχος της διακίνησης των τροφίμων από επιτροπές παραγωγών και 
επιτροπές καταναλωτών που θα συνεννοούνται απευθείας μεταξύ τους 
είναι η μόνη απάντηση στην ασυδοσία των πολυεθνικών
«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο Ιπποκράτης χιλιάδες χρόνια πριν, τονίζοντας τη σημασία της διατροφής σε σχέση με την υγεία. Δεν υπολόγιζε ότι χιλιάδες χρόνια μετά ο καπιταλισμός θα μετέτρεπε το βασικότατο αυτό αγαθό σε αντικείμενο κέρδους με τραγικές συνέπειες για την υγεία. Περισσότεροι από 10.000 τόνοι τροφίμων κατασχέθηκαν σε 57 χώρες στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από κοινού από Ιντερπόλ και Γιουροπόλ. Η επιχείρηση με ονομασία «Opson V» κατέγραψε ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες των κατασχεμένων (πέρυσι κατασχέθηκαν 2.500 τόνοι). Ο επικεφαλής της επιχείρησης δήλωσε ότι πρόκειται για τρόφιμα άκρως
επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια. Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις σε όλο τον κόσμο ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Συγκεκριμένα στην Ιταλία κατασχέθηκαν 85 τόνοι ελιές βαμμένες με διάλυμα θειικού χαλκού για να έχουν πιο ωραία εμφάνιση, καθώς και 30 τόνοι βουβαλίσιο και βόειο κρέας ακατάλληλο για κατανάλωση, που προορίζονταν να πουληθούν στα σούπερ μάρκετ. Στο Βέλγιο κατασχέθηκαν πολλά κιλά από κρέας πιθήκου, ενώ στην Γαλλία πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες! Στην Ινδονησία βρέθηκαν εντόσθια από κοτόπουλα στη φορμόλη.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι παραβιάσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με κακές συνθήκες συντήρησης των τροφίμων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου δεν υπάρχει και κάποια αυστηρή νομοθεσία, αλλά οι πιο ακραίες και επικίνδυνες είναι στις χώρες της πολιτισμένης και αυστηρά νομοθετημένης Ευρώπης. Αποδεικνύεται έτσι ότι υπάρχει εκτεταμένη νοθεία τροφίμων από μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες ανενόχλητα δηλητηριάζουν τον κόσμο με τα επικίνδυνα σκουπίδια τους. Τις εταιρείες αυτές βέβαια το μόνο που τις διακρίνει είναι η απληστία τους για όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Π.χ. τόσο τοις εκατό υλικό από κάμπιες και έντομα, εξοικονομεί τόσο τοις εκατό από το κόστος στο προϊόν. Αυτή είναι η λογική τους, αυτοί είναι οι μόνοι νόμοι στους οποίους υπακούν.
Ο καπιταλισμός όσο βουλιάζει στην παρακμή του τόσο πιο επιθετικός και άπληστος για κέρδος θα γίνεται. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να παρασύρει μαζί του κι όλη την ανθρωπότητα. Πάντα όταν ένα κοινωνικό σύστημα πεθαίνει, ένα άλλο το διαδέχεται πιο εξελιγμένο, γι’ αυτό δεν υπάρχει καιρός για μακρηγορίες και αναλύσεις. Όσο αυτοί προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με τα σάπια τρόφιμα τους τόσο εμείς πρέπει να αναπτύσσουμε τις δικές μας άμυνες και λογικές, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.
Άσκηση ελέγχου από ενώσεις καταναλωτών, που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα της ασφαλούς και ποιοτικής διατροφής. Κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από τους τοπικούς παραγωγούς. Να σταματήσει ο παραλογισμός να πετιούνται τα προϊόντα του κάθε τόπου στις χωματερές, για να καταναλώνονται εισαγόμενα, με τεράστιες επιπτώσεις όσον αφορά το κόστος και το περιβάλλον. Η αγροτική παραγωγή να ανασυγκροτηθεί, οι αγρότες να ελέγχουν τη παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους μέσα από υγιείς συνεταιρισμούς. Η καλλιέργεια να γίνεται με τρόπους συμβατούς και φιλικούς στο περιβάλλον και όχι με κατάχρηση χημικών και λιπασμάτων. Μακριά από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που συνήθως είναι οι βασικοί σύμμαχοι των μεγάλων πολυεθνικών των τροφίμων για τη διάθεση των προϊόντων τους. Η αφύπνιση και η συνειδητοποίηση του καθενός μας είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την ασυδοσία, αλλά και να φροντίσουμε για την υγεία και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.


Μαρία Καράβολα