Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Σε κίνδυνο η ελληνική γαλακτοπαραγωγή

Μεγάλη ζημία έχει υποστεί η εγχώρια αγελαδοτροφία από την αθρόα 
εισαγωγή ξένου γάλακτος, που οι γαλακτοβιομήχανοι το 
βαφτίζουν «ελληνικό» 
Χοντρά παιχνίδια παίζονται στην αγορά του γάλακτος, με θύματα τους καταναλωτές αλλά και τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Κατ’ αρχάς, οι εκπρόσωποι των φορέων της κτηνοτροφίας κάνουν λόγο για δραματική μείωση της τιμής που πωλούν το γάλα τους στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, στα 27,5 λεπτά το λίτρο από 41 λεπτά που κινούνταν οι τιμές στις αρχές του χρόνου, την ίδια ώρα που η μέση τιμή του γάλακτος στο ράφι για τους καταναλωτές φτάνει στα 1,22 ευρώ το λίτρο – η έκτη υψηλότερη τιμή γάλακτος ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες!
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η εγχώρια παραγωγή γάλακτος μένει στα αζήτητα διότι η αγορά «πλημμυρίζει» με εισαγόμενο φθηνό γάλα από την Ευρώπη!
Οι βιομηχανίες, κάνοντας χρήση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα, έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν το εισαγόμενο γάλα ως ελληνικό προϊόν, εφόσον γίνεται μια μικρή επεξεργασία στην Ελλάδα! Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, το 2014 η χώρα εισήγαγε 31 χιλ. τόνους φρέσκου γάλακτος, το 2015 36 χιλ. τόνους, ενώ οι συνολικές ποσότητες διαφόρων τύπων γάλακτος που εισήχθησαν το 2015 έφτασαν τους 113 χιλ. τόνους!
Παράλληλα, ο κλάδος της ελληνικής αγελαδοτροφίας συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων (από το 2003 έως το 2015 έκλεισε το 61%), σε όγκο παραγωγής και σε αριθμό ζώων (από το 2011 μέχρι σήμερα ο αριθμός των αγελάδων μειώθηκε από 116 χιλ. σε περίπου 80 χιλ.).
Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 ψηφίστηκε νόμος που επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του απλού παστεριωμένου γάλακτος (πρώην φρέσκο) από τις 5 σε 7 ημέρες, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε με το Μνημόνιο η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής ώστε οι βιομηχανίες να ορίζουν την ημερομηνία λήξης με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στην παστερίωση. Τα παραπάνω, που συστήθηκαν από τον ΟΟΣΑ για να οδηγήσουν σε αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση της τιμής, το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξήσουν τις εισαγωγές νωπού γάλακτος και να πλήξουν την ντόπια παραγωγή! Αυτό που πρέπει εμείς να απαιτήσουμε είναι επιβολή ανώτατης τιμής στο γάλα και στήριξη των Ελλήνων παραγωγών με οργανωμένους συνεταιρισμούς και πανεπιστημιακά αγρο-κτηνοτροφικά προγράμματα παραγωγής!  

Γιάννης Τριανταφύλλου