Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Οι πρώτες ήττες για την πολυεθνική των μεταλλαγμένων

Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες ξεσηκώνονται ενάντια στον έλεγχο της
τροφής από τους καπιταλιστές της βιοτεχνολογίας
Πριν λίγους μήνες γράφαμε για τον κίνδυνο επέκτασης εκτός Αμερικής της Monsanto, αυτού του κολοσσού της βιοτεχνολογίας, με σκοπό τον έλεγχο της τροφικής αλυσίδας. Ένας κίνδυνος που μοιάζει πραγματικός εφιάλτης. Όμως φαίνεται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα σύμφωνα με το συμφέρον των δυνατών και ότι ακόμα και μικρές νίκες φέρνουν την ελπίδα στους λαούς.
Έτσι, τα κέρδη της Monsanto σημείωσαν νέα βουτιά το 2015, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις γενετικά τροποποιημένων σπόρων, καθώς και του ζιζανιοκτόνου Round-Up, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πιθανόν καρκινογόνο.
Η ίδια η Monsanto ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ζιζανιοκτόνου Round-Up μειώθηκαν κατά 34% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2015. Οι αιτίες είναι πολλές. Κατ’ αρχάς, υπάρχει μείωση των καλλιεργήσιμων εδαφών στα οποία χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένα. Στη συνέχεια, η πολυεθνική ηττήθηκε στη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, στη δικαστική μάχη που έδινε για το πατεντάρισμα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων της. Αυτό ων) και ﷽﷽ν εταιρετινική Αμερικ΄ ήταν μεγάλο πλίγμα ήταν μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία. Και επίσης η Ε.Ε. αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, του επικερδέστερου ζιζανιοκτόνου της Monsanto, που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού της τζίρου. Και η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που γύρισαν την πλάτη στη Monsanto όσον αφορά το Round-Up.
Η μάχη σε επίπεδο αφύπνισης του κόσμου για την κατάργηση των γεωργικών φαρμάκων-δηλητηρίων και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να αγνοούν όλες αυτές τις αντιδράσεις. Αναγκάζονται έστω και προσωρινά να κάνουν πίσω – γιατί είναι σίγουρο ότι θα ξαναπροσπαθήσουν να βάλουν τη Monsanto στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.
Η δύναμη αυτού του επιχειρηματικού κολοσσού είναι μεγάλη και τα κέρδη που διακυβεύονται μετριούνται σε δισεκατομμύρια. Όμως, από την άλλη μεριά, εκατομμύρια πλέον πολίτες, αγρότες και άλλοι, ενημερώνονται πάνω στα ζητήματα της παραγωγής και της διατροφής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες εστίες αντίδρασης. Πρέπει να εμποδίσουμε τη Monsanto (ή οποιονδήποτε άλλο) να ελέγξει την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και να κυριαρχήσει τελικά στο θεμελιώδες: τον σπόρο. Εκεί θα δοθεί η τελική μάχη.


Ματίνα Χελιδώνη