Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Κύπρος: Σε πραγματικό ξεσηκωμό βρίσκονται οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους διορισμούς και να αυξήσει το διδακτικό ωράριό τους. Στις 28 Αυγούστου οι εκπαιδευτικοί συγκλόνισαν τη Λευκωσία με μια διαδήλωση 15.000 – η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση που έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια στην Κύπρο! Μαζί τους ήταν και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που έχουν πληγεί από την πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων του Αναστασιάδη.


ΗΠΑ: Ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να κινείται προς μια προοδευτική κατεύθυνση στη συνείδησή του, αλλά και μέσω της έμπρακτης πάλης του. Στις 7 Αυγούστου διοργανώθηκε στην πολιτεία του Μισούρι ένα δημοψήφισμα πάνω σε ένα νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που συρρίκνωνε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν το νομοσχέδιο με ποσοστό 65%. Να σημειωθεί ότι το Μισούρι είναι μια πολιτεία συντηρητική και όχι από τις κλασικές βιομηχανικές των ΗΠΑ. Σε μια πρόσφατη παναμερικανική έρευνα, το 61% των πολιτών τάχθηκε υπέρ των συνδικάτων και των συλλογικών συμβάσεων. Στο μεταξύ, το μεγάλο κίνημα των εκπαιδευτικών –που κέρδισε νίκες σε μια σειρά πολιτείες– τώρα επεκτείνεται στην πολιτεία Ουάσινγκτον.

Ισπανία-Γερμανία: Οι εργαζόμενοι της Amazon σε αυτές τις δύο χώρες (και όχι μόνο) συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια στις δραματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις τεράστιες αποθήκες αυτού του πολυεθνικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου. Στην Ισπανία απήργησαν από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου οι εργάτες της κεντρικής εγκατάστασης της εταιρείας, σε ποσοστό 80%, διεκδικώντας αυξήσεις. Στη Γερμανία απήργησαν στις 17 Ιουλίου οι εργάτες στις έξι από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας, διεκδικώντας συλλογική σύμβαση.

Ryanair: Το προσωπικό καμπίνας της εταιρείας, της μεγαλύτερης αεροπορικής χαμηλού κόστους, απήργησε σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Βέλγιο στις 18 και 19 Ιουλίου. Νέες απεργίες πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουλίου, ενώ στις 24 Ιουλίου απήργησαν πιλότοι και προσωπικό καμπίνας στην Ιρλανδία. Στις 10 Αυγούστου απήργησαν οι πιλότοι σε Γερμανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία. Η εταιρεία απειλεί τώρα με απολύσεις. Τα Χριστούγεννα, ύστερα από μια σειρά παρόμοιων απεργιών, είχε δεσμευθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της για αναγνώριση των συνδικάτων και διαπραγματεύσεις μαζί τους.

Από τη σύνταξη