Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Δράση κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο



Θετικός ήταν ο απολογισμός από τις ενημερώσεις των 
κατοίκων για τις καταστροφικές συνέπειες των
 πετρελαϊκών εξορύξεων στην Ήπειρο
Στο πλαίσιο της δράσης της Πρωτοβουλίας Ηπείρου Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, καθώς και άλλων συλλογικοτήτων, φέτος το καλοκαίρι βρεθήκαμε στην Ήπειρο και συμμετείχαμε στις σχετικές δραστηριότητες.
Βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση των κατοίκων για το ζήτημα των εξορύξεων. Είχε από την αρχή εντοπιστεί το σοβαρό πρόβλημα άγνοιας του ντόπιου πληθυσμού για τις συνέπειες των ερευνών και των εξορύξεων. 
Η απουσία ενημέρωσης, σκόπιμη από τη μεριά των δημοτικών αρχόντων, ήταν φανερή, παρόλο που την προβλέπει ακόμα και η ίδια η σύμβαση, η οποία θέτει ως ζητούμενο τη «διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» και τη θετική της στάση στο ζήτημα. Μήνες τώρα υπάρχει γενική σιωπή από τη μεριά όλων όσοι στήριξαν τις πετρελαϊκές εταιρείες και με γνωμοδοτήσεις τούς έδωσαν το «πράσινο φως».
Έτσι λοιπόν, οι συλλογικότητες που αντιτίθενται σε αυτό το καταστροφικό για όλη την Ήπειρο σχέδιο, ανέλαβαν ενεργό δράση το καλοκαίρι, που τα χωριά είχαν γεμίσει από κόσμο, κυρίως απόδημους.
Στο νομό Ιωαννίνων έγιναν 13 τουλάχιστον ενημερωτικές εκδηλώσεις σε χωριά (Ζίτσα, Αετόπετρα, Κούρεντα, Λυκοστάνη, Βασιλικό, Παρακάλαμος, Βασιλόπουλο, Δολιανά, Δελβινάκι κ.ά). Με την προβολή της ταινίας για τα Βασιλικάτα της Ιταλίας, όπου ήδη γίνονται παρόμοιες εξορύξεις, και προβολή σλάιντς από τη σύμβαση και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις, με θετικό απολογισμό. Φάνηκε καθαρά η αγωνία των κατοίκων για τον τόπο τους και για την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους. Έγινε απόλυτα φανερό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και οι δήμοι (με φωτεινή εξαίρεση τον Δήμο Ζαγορίου), δέσμιοι των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιρειών, απέκρυψαν και αποκρύπτουν επιμελώς την καταστροφή που θα γίνει στο περιβάλλον και σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το δημόσιο ταμείο και την τοπική κοινωνία.
Όλο αυτό το διάστημα, έχουν δημιουργηθεί και ενεργοποιηθεί και άλλες πρωτοβουλίες σε περιοχές της Ηπείρου (Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα), με στόχο τον κοινό αγώνα για το σταμάτημα των ερευνών και των εξορύξεων.
Παρότι οι αντιδράσεις αυξάνονται, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι η αντίσταση στις πετρελαϊκές και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας να γίνει αποτελεσματική. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και μακροχρόνιος, αλλά θα είμαστε εκεί να τον στηρίξουμε.


Ματίνα Χελιδώνη