Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Το κεφάλαιο και η υγεία


Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του χώρου της υγείας χρωστάνε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από δάνεια. Είναι πρόσφατη η χρεοκοπία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Τρία μεγάλα ιδρύματα, «Υγεία», «Μετροπόλιταν», «Ιασώ», πάνε για εξαγορά απ’ την αμερικάνικη CVC Capital. 35 ιδιωτικές κλινικές έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια.
Είναι προφανές ότι το κεφάλαιο της υγείας βρίσκεται σε κρίση. Την κρίση αυτή την προκάλεσε η κατάσταση στον χώρο της υγείας που το ίδιο επέβαλε. Παρά το ξεζούμισμα του δημόσιου ταμείου (61% έχουν αυξηθεί οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για ιατρικές εξετάσεις), παρά τον συνεχή στραγγαλισμό της δημόσιας υγείας που γίνεται υπό τη βουκέντρα αυτού του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταφύγουν στην ιδιωτική υγεία, γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν το κόστος.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απόδειξη των αδιεξόδων της πολιτικής του κεφαλαίου. Το θέμα της υγείας, όμως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον λαό. Χρειάζεται άμεση πάλη για την ανατροπή της πολιτικής της συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας, που έχει καθημερινά συνέπειες στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σ. Κρόκος