Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ


Τι κρύβεται πίσω από το πολύπλευρο σαμποτάρισμα του θηλασμού
Οι πανίσχυρες πολυεθνικές που ελέγχουν την παραγωγή βρεφικού γάλακτος
πολεμούν τον θηλασμό, που είναι το θεμέλιο της υγιούς ανάπτυξης
κάθε ανθρώπου που έρχεται στη ζωή

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέθεσε πρόσφατα ένα ψήφισμα που καλεί τις γυναίκες να θηλάζουν τα παιδιά τους, τονίζει τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού για τη θωράκιση της υγείας των μωρών και των γυναικών, και τέλος, συμβουλεύει για προσοχή σε σχέση με τις
διαφημίσεις βρεφικού γάλακτος. Η στάση αυτή βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το προφανές: ότι ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος όσον αφορά τα θεμέλια της υγείας και ανάπτυξης του παιδιού. Μία από αυτές τις έρευνες, αυτή του Harvard, αναφέρει ότι 3.340 πρόωροι θάνατοι νεογνών και μητέρων στις ΗΠΑ θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε στήριξη του θηλασμού.
Το ψήφισμα δεν πρόλαβε να κατατεθεί καν και άρχισαν οι αντιδράσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ. Διπλωματικές πιέσεις, απειλές για εμπορικά αντίποινα, ωμοί εκβιασμοί σε χώρες να μην το ψηφίσουν. Αναρωτιέται κανείς γιατί ένα ψήφισμα που αναφέρεται στον θηλασμό αντιμετωπίστηκε με τέτοιο μένος.
Η βιομηχανία γάλακτος έχει κέρδη 700 δις δολάρια ετησίως. Αυτή ειναι η απάντηση. Και για να ξέρουμε τι γίνεται στη δική μας περιοχή, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία με τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως σε αυτό τον τομέα είναι η Nestle, η οποία προσπαθεί να δείξει ένα «καθαρό πρόσωπο» και υποτίθεται ότι ακολουθεί τους κανόνες του «δίκαιου εμπορίου». Τα προϊόντα της στις ΗΠΑ, που το επιτρέπει η νομοθεσία, περιλαμβάνουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη Δανία έχουν βρεθεί τοξικές φθαλίνες σε παιδικές τροφές της. Έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία γιατρών και φαρμακοποιών για να πλασάρουν τα προϊόντα της, σε χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που έχει εργοστάσια έχει κατηγορηθεί για συνεργασία και χρηματοδότηση παρακρατικών οργανώσεων, απαγωγές, «εξαφανίσεις» και γενικότερα εφαρμογή κατασταλτικών και δολοφονικών μεθόδων ενάντια σε συνδικαλιστές. Κατηγορείται για εφαρμογή παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο και καφέ που εκμεταλλεύεται. Κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τις πηγές νερού σε χώρες της Ασίας και Αφρικής αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς πόσιμο καθαρό νερό. Πηγές έχει εξαγοράσει και στη χώρα μας, για εκμετάλλευση και πώληση εμφιαλωμένου νερού, ενώ έχει κατηγορηθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό και της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο. Ο πρόεδρος της εταιρείας Peter Brabeck έχει δηλώσει: «Το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για τη δίκαιη κατανομή του, πρέπει να έχει αγοραστική αξία, η ιδέα ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από εξτρεμιστικές οργανώσεις». «Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι τα καλύτερα», «η ευθύνη ενός προέδρου είναι να δημιουργεί όλο και περισσότερα κέρδη», «οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν περισσότερο και σκληρότερα»!
Πίσω λοιπόν από το καλοστημένο μάρκετινγκ, τα χαρωπά παιδικά πρόσωπα και τις χαμογελαστές μαμάδες, υπάρχει η πραγματικότητα που λέει ότι η ανθρώπινη ζωή, ακόμα και αυτη των μωρών, δεν έχει καμία αξία μπροστά στα κέρδη. Αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε και μπορούμε να την αλλάξουμε.
Μποϊκοτάζ σε τέτοιου είδους προϊόντα, ούτε μισό ευρώ συνεισφορά στα κέρδη τους, οργάνωση σε ενώσεις καταναλωτών που θα ελέγχουν προϊόντα και τιμές. Ζούμε σε μια χώρα που παράγει τα πάντα, ενισχύουμε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις.
Προσοχή και έλεγχος σε κάθε «πληροφορία» ή μεθόδευση που σαμποτάρει άμεσα ή έμμεσα τον θηλασμό. Υπάρχουν επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας που μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Επέκταση της άδειας μητρότητας.
Να θέσουμε τους εαυτούς μας σε συνειδητή προσπάθεια για την αλλαγή και την εξέλιξη του κόσμου στο επόμενο στάδιο, αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πραγματικής ευημερίας για όλους.

Μαρία Καράβολα