Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Τα βρώμικα μέσα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών



Η ακριτική Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των 
ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, ανταγωνισμών
 που ποτέ δεν διεξάγονται με… διαφανείς μεθόδους 
Στις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες. Κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ως πράκτορες, αλιεύοντας και διακινώντας κρίσιμες για την «εθνική ασφάλεια» πληροφορίες, επιχειρώντας να δωροδοκήσουν κρατικούς λειτουργούς και στήνοντας δίκτυα που σκοπό είχαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδίως όσον αφορά τη συμφωνία με τα Σκόπια. Το όλο θέμα δεν πήρε, σε αυτή τη φάση, μεγάλες διαστάσεις, αφού ούτε η ρωσική πλευρά ούτε η ελληνική κυβέρνηση ήθελαν να δημιουργήσουν εικόνα ανοιχτής κρίσης στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.


Ωστόσο, τα δημοσιεύματα των πρώτων ημερών αποκαλύπτουν μια αρκετά δύσοσμη ιστορία. Γράφτηκαν πολλά, για ρωσικά δίκτυα στο Άγιο Όρος, για υπόθαλψη εθνικιστικών αντιδράσεων στο Μακεδονικό, για Ρώσους επιχειρηματίες που έχουν διπλαρώσει δημάρχους στη Βόρεια Ελλάδα μέσα από δωρεές και «επενδύσεις», για ελληνο-ρωσικούς συλλόγους που δεν περιορίζονται στους πολιτιστικούς τους σκοπούς, για σχέσεις με τη ρωσοποντιακή μαφία, για σχέσεις με αρχιεπισκόπους, για Ρώσους πράκτορες ακόμα και σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις κ.λπ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και σε ποιον βαθμό. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη στροφή της υπέρ των ΗΠΑ.
Η αντιπαράθεση των διαφόρων ιμπεριαλισμών, αμερικανικού, ρωσικού, γερμανικού κ.λπ., για κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων-Ανατολικής Μεσογείου θα σκληρύνει και δεν θα περιοριστεί στις φανερές δραστηριότητες (οικονομία, στρατιωτικοί εξοπλισμοί κ.λπ.). Δράση πρακτόρων, δωροδοκίες πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, διείσδυση σε διάφορους θεσμούς, από την εκκλησία ως τις ένοπλες δυνάμεις και τη δικαιοσύνη, μαφιόζικα δίκτυα, διακίνηση ψευδών ειδήσεων για επηρεασμό της «κοινής γνώμης», όλα αυτά είναι συνήθεις πρακτικές των ενδο-καπιταλιστικών και ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η Ρωσία ειδικά, λόγω αυταρχικού καθεστώτος, μικρής οικονομικής δύναμης και τσαρικών και σταλινικών παραδόσεων, έχει μια έφεση σε τέτοια μέσα. Από την άλλη, η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι η κυρίαρχη αντίθεση που θα επηρεάσει την περιοχή μας δεν είναι η αντίθεση ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά η αντίθεση ΗΠΑ-γερμανοκρατούμενης Ε.Ε.
Όλα τα παραπάνω το πλέον σκεπτόμενο κομμάτι του λαού μας θα πρέπει να τα έχει υπ’ όψιν του και να τα παρακολουθεί, προκειμένου να προσανατολιστεί σωστά στις διεθνο-πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν αντικειμενικά τις συνθήκες της πάλης του.

Πάρις Δάγλας