Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στην εκπαίδευση

 

Για να επιβάλει την αντεργατική-αντιδημοκρατική φιλοσοφία 
κυβέρνησης, η Κεραμέως έφτασε στο σημείο να στήσει 
«εκλογές» με ψηφοδέλτια που είχαν αποσυρθεί!
Σε μια πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών συλλόγων και ομοσπονδιών προχωρά η κυβέρνηση, με την απόφαση της υπουργού Παιδείας να προχωρήσει με το έτσι θέλω σε ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Μπροστά σ’ αυτή την απόφαση και αντί να δοθεί αναβολή στις εκλογές λόγω της επιδημίας (όπως έχει κάνει σε άπειρες περιπτώσεις η κυβέρνηση) ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ–ΟΛΜΕ, προχώρησαν στην απόσυρση των ψηφοδελτίων τους από αυτές τις εκλογές-παρωδία. Κι όμως, η υπουργός Παιδείας, σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, επιμένει στην πραγματοποίηση των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου και μάλιστα με τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια!

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιμονή της κυβέρνησης στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ελέγχου των σωματείων από την εργοδοσία (στη συγκεκριμένη περίπτωση από το κράτος) και απομόνωσης των εργαζομένων από τη ζωή του σωματείου, τις συζητήσεις, τις συνελεύσεις, τις εκλογές τους. Αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών νόμων και διατάξεων, όπως του φακελώματος των σωματείων μέσα από την επιβολή ηλεκτρονικού μητρώου μελών, του περιορισμού των διαδηλώσεων, αλλά και του 50+1% για την κήρυξη απεργίας (απαρτία στη γενική συνέλευση). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο εργασιακό-συνδικαλιστικό νομοσχέδιο-τερατούργημα που πρόκειται να κατεβάσει ο Βρούτσης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της  ψηφοφορίας, δεν ταυτοποιείται ο ψηφοφόρος, μπορεί κάποιος να αλλάξει την ψήφο του όσες φορές θέλει μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, δεν εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα ούτε η διαρροή αποτελεσμάτων κατά τη διαδικασία. Μιλάμε δηλαδή για έναν μηχανισμό ελέγχου της ψήφου και ανοιχτό σε νοθεία!

Η επιβολή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει γενικά στα εργατικά σωματεία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η επίθεση αυτή να ξεκινήσει από τα μαζικά και ζωντανά σωματεία της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους συλλόγους τους και τις ομοσπονδίες τους, κινούνται μαζικά προς την αποχή από τις ψευδο-εκλογές. Ήρθε η ώρα η υπουργός να φάει το «χαστούκι» που της αξίζει!

 

Μ. Σάκος