Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ο ΜΟΝΟΣ «ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Ο πρωθυπουργός εναποθέτει την αντιμετώπιση της επιδημίας στην 
«ατομική ευθύνη», ενώ ο -μέχρι τώρα άφαντος- υπουργός Υγείας χρησίμευσε
μόνο για να ανακοινώσει το δεύτερο λοκντάουν..

Τελικά τον μεγαλύτερο φόβο του ελληνικού λαού για ένα καθολικό λοκντάουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να τον κάνει πραγματικότητα. Με τεράστιες συνέπειες για την επιβίωση των Ελλήνων, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση κατέφυγε στο ακραίο μέτρο του εγκλεισμού και του σταματήματος για άλλη μια φορά σχεδόν κάθε δραστηριότητας.

Με το θράσος και την απαξίωση απέναντι στον ελληνικό λαό που πάντα χαρακτήριζε την οικογένεια Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός μας κουνάει το δάχτυλο, παπαγαλίζοντας, αυτός και τα φερέφωνα του, τα περί «ατομικής ευθύνης». Δημιούργησαν την ψεύτικη εικόνα του «ανεύθυνου πολίτη», που τρέχει στα πάρτι, στις πλατείες, στους γάμους και τα βαφτίσια, μεταδίδοντας αλόγιστα τον ιό. Ενός πολίτη που στην πραγματικότητα πασχίζει να συνέλθει οικονομικά και ψυχολογικά από το προηγούμενο λοκντάουν (στο οποίο την υπευθυνότητά μας την επαίνεσε όλη η Ευρώπη), που επιβιβάζεται σε συνθήκες ασφυξίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει στη δουλειά του, που υπομονετικά φοράει τη μάσκα σχεδόν παντού, μιας και δεν του έχει μείνει κανένα άλλο μέσο προστασίας, που βιώνει τώρα ακόμα περισσότερο την εργασιακή ανασφάλεια, που ξέρει ότι, αν πάθει κάτι η υγεία του, τον περιμένει ένα ελλιπέστατο δημόσιο σύστημα υγείας.

Εφόσον λοιπόν για όλα φταίνε οι «ανεύθυνοι πολίτες», ας δούμε τι έκανε η «υπεύθυνη κυβέρνηση» για να δώσει το καλό παράδειγμα και να συνετίσει εμάς τους ανεύθυνους. Πρώτα απ’ όλα, εν μέσω της πρώτης καραντίνας, και χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης του ελληνικού λαού, πέρασαν δύο νομοσχέδια, ένα για την παιδεία και ένα για το περιβάλλον, που εκφράζουν απόλυτα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Από τα χρήματα που υποτίθεται θα πήγαιναν σε δημιουργία ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αγορά υγειονομικών υλικών κ.λπ., τα περισσότερα πήγαν σε κανάλια και δημοσιογράφους για να διαφημίζουν το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο. Αντί να αποσυμφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πιθανότατα είναι μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του ιού, λόγω του συνωστισμού, μετά τις εξαγγελίες για περισσότερα δρομολόγια ή κυκλοφορία λεωφορείων του ΚΤΕΛ, που κανείς δεν είδε πουθενά, φτάσαμε στη θρασύτατη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι για να βγουν περισσότερα δρομολόγια σε λεωφορεία και τρένα, πρέπει να κοπούν μισθοί και συντάξεις! Επίσης, πέρασαν τον πτωχευτικό νόμο και πάνε τώρα να περάσουν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που μετατρέπει το οχτάωρο σε δεκάωρο και καταργεί την πληρωμή των υπερωριών. Και άλλα τέτοια τιμωρητικά για τον «ανεύθυνο» ελληνικό λαό…

Το πιο «υπεύθυνο» όμως από τη μεριά της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία ήταν το άνοιγμα των συνόρων της χώρας το καλοκαίρι χωρίς σοβαρούς υγειονομικούς όρους και περιορισμούς, για να σωθεί δήθεν η τουριστική οικονομία της χώρας. Που όχι μόνο δεν σώθηκε, αλλά εκτινάχτηκαν τα κρούσματα, πετώντας στα σκουπίδια όλη την προσπάθεια του ελληνικού λαού στην πρώτη καραντίνα.

Επιδημίες σαν και την τωρινή του κορωνοϊού παίρνουν τόσο μεγάλες διαστάσεις λόγω του ότι η οικονομία, και επομένως η μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων, είναι υποταγμένη στους παράλογους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Οι αστικές κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, και αν παίρνουν κάποια μέτρα το κάνουν για να προστατεύσουν από ακόμα μεγαλύτερα τραντάγματα το παρηκμασμένο σύστημά τους. Από την άλλη, βέβαια, δεν παύουν στιγμή να σκέπτονται πώς θα εκμεταλλευθούν την κατάσταση για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, καθώς και για να τρομοκρατήσουν και να παθητικοποιήσουν τελείως τον λαό, να τον συνηθίσουν στις απαγορεύσεις και την απομόνωση. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για αδίστακτες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Να σπάσουμε το κλίμα του φόβου και να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το δικαίωμά μας στην υγεία, τη ζωή, τη δουλειά, την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλου του λαού!

 

Μαρία Καράβολα