Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Και πάλι για το κίνημα των πλατειών

 

Η νεοφιλελεύθερη αντίδραση συκοφαντεί το κίνημα
των πλατειών γιατί φοβάται την επανάληψή του
Η καταδίκη της φασιστικής Χρυσής Αυγής σκόρπισε συναισθήματα χαράς στον δημοκρατικό λαό μας. Απέναντι στη δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και στη συζήτηση που πυροδοτήθηκε για τη διείσδυση της Χ.Α. στο «βαθύ κράτος» ή για το πώς το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα γεννά τον φασισμό, όλος ο νεοφιλελεύθερος εσμός επιστράτευσε και πάλι τη γνωστή θεωρία «των δύο άκρων». Και ενοχοποίησε για την άνοδο της Χ.Α. το «κίνημα των πλατειών» των πρώτων χρόνων του Μνημονίου. Η βρώμικη φυλλάδα «Πρώτο Θέμα», που επανειλημμένως «ξέπλενε» τη Χ.Α., βγήκε μάλιστα με πρωτοσέλιδο «Στη φυλακή η πάνω πλατεία»!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η Χ.Α. είχε καταδικάσει δημόσια και ξεκάθαρα το κίνημα των πλατειών. Όσο για τη λεγόμενη «πάνω πλατεία», εκεί δεν υπήρχαν Χρυσαυγίτες, αλλά ένας χώρος που αυτοπροσδιοριζόταν ως «πατριωτικός» (ΕΠΑΜ, «Σπίθα», «πατριωτική Αριστερά», οι μετέπειτα ΑΝΕΛ, παλαιοημερολογίτες κ.ά.) και κυρίως ανένταχτος απλός κόσμος που δεν είχε εμπιστοσύνη σε κανένα κόμμα. Όχι μόνο δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό αλλά ίσα ίσα αυτός ο κόσμος έδωσε εύρος απήχησης και δυναμικής στο κίνημα. Η μνημονιακή αντίδραση θα ήθελε πάρα πολύ στο αντιμνημονιακό κίνημα να συμμετέχει μόνο ο κόσμος της αριστεράς, γιατί τότε θα ήταν πολύ ευκολότερο να απομονωθεί και να χτυπηθεί.

Όσο για το επιχείρημα ότι το αντιμνημονιακό κίνημα «δίχασε» τον ελληνικό λαό και νομιμοποίησε τη «βία», δεν υπάρχει μεγαλύτερο θράσος από το να το λένε αυτό οι υποστηρικτές της μνημονιακής γενοκτονίας. Αυτοί που τσάκισαν πραξικοπηματικά έναν ολόκληρο λαό για να παραμείνουν στον αφρό οι ίδιοι, οι τραπεζίτες πάτρωνές τους και μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστές. Τα ίδια έλεγαν οι πολιτικοί πρόγονοί τους και για την Αντίσταση και το Πολυτεχνείο, τα ίδια θα πουν και σε κάθε περίπτωση που ο λαός θα ξεσηκωθεί για να υποστηρίξει τα δικαιώματά του.

Αλλά και μαθηματικά να το πάρουμε, οι ισχυρισμοί τους είναι γελοίοι. Σύμφωνα με δημοσκοπικές αλλά και πανεπιστημιακές έρευνες, στις πλατείες κατέβηκαν τότε περί τα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά, ενώ η καταδίκη του μνημονίου και η υποστήριξη στις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις ξεπερνούσε το 80% του ελληνικού λαού.

Εμείς θεωρούμε ότι το «κίνημα των πλατειών» είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη του ελληνικού λαού. Ο οποίος θα ξανακατέβει στις πλατείες και τους δρόμους, και για αυτό θα φροντίσει σίγουρα η εγκληματική αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική αυτών που τον συκοφαντούν και τον εξαθλιώνουν.

 

Πάρις Δάγλας