Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

 

7 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα για το μηνιαίο επίδομα σίτισης που προβλέπεται κανονικά στη σύμβαση εργασίας τους και η κυβέρνηση θέλει να το κόψει. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 23/1 και 27/1.

● Σε 3ωρη αποχή εργασίας προχώρησαν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Αττικού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι Αττικής απαιτώντας προσλήψεις και αντίστοιχη μείωση των εφημεριών τους.

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν εκτός πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών λόγω μη έγκαιρης καταβολής σχετικού παραβόλου έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα απαιτώντας την άρση του αποκλεισμού τους από τους πίνακες.

8 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έκαναν 2ωρη στάση εργασίας απαιτώντας την ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό και υποδομή.

14 Ιανουαρίου: 2ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

15 Ιανουαρίου: 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε για άλλες 4 ημέρες. Οι εργαζόμενοι πέτυχαν την επαναπρόσληψή τους.

18 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ στην Αθήνα έκαναν 48ωρη απεργία διεκδικώντας την επαναπρόσληψη απολυθέντα συναδέλφου τους.

20 Ιανουαρίου: Οι απολυμένοι εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ» στα Γιάννενα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ τα δικαστήρια της πόλης την ημέρα εκδίκασης της προσφυγής τους, στo πλαίσιο του αγώνα τους για την επαναπρόσληψή τους στη νέα εταιρεία «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας διεκδικώντας προσλήψεις και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

21 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι μουσικοί έκαναν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα διεκδικώντας μέτρα στήριξης μπροστά στη συνεχιζόμενη απραξία τους λόγω της επιδημίας.

26 Ιανουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα ενάντια στην αύξηση του ωραρίου στα νηπιαγωγεία, που αποφασίστηκε απ’ την υφυπουργό Παιδείας.

27 Ιανουαρίου: Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν οι πλοηγοί των λιμανιών ενάντια στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση και με το οποίο δίνεται η «δυνατότητα» στους πλοίαρχους, δηλαδή στους εφοπλιστές, να αποφασίζουν αν θα χρησιμοποιήσουν πλοηγό για την είσοδο των πλοίων στα λιμάνια. Μια εξέλιξη που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη θαλάσσια ασφάλεια στις εισόδους των λιμανιών.

28 Ιανουαρίου: 3ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια έκαναν οι μεταλλεργάτες των μεταλλείων βωξίτη «ΙΜΕΡΥΣ» στη Φωκίδα ενάντια στην εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου που καταργεί το πενθήμερό τους και το μετατρέπει σε εξαήμερη εργασία.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των πανεπιστημίων έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και πορεύτηκαν μαζί με χιλιάδες φοιτητές στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στο χουντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που καταργεί σχολές, μειώνει τους εισακτέους και επιχειρεί να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν κινητοποιήσεις στις εισόδους τους, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, απαιτώντας μέτρα στήριξής τους, λόγω της συνεχιζόμενης ανεργίας στην οποία τούς καταδικάζει το καθεστώς του «λοκντάουν».

 

Σ. Κρόκος