Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Αγγλία: Στις 8 Ιανουαρίου οι εργάτες του εργοστασίου μηχανών αεροσκαφών της Rolls Royce στο Λάνκασαϊρ συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, αφού η εταιρεία δεσμεύθηκε να μη μεταφέρει στο εξωτερικό 350 θέσεις εργασίας, όπως είχε αποφασίσει αρχικά. Μετά την 5ήμερη απεργία που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα, οι εργάτες της ενεργειακής εταιρείας British Gas συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μια σειρά από 24ωρες απεργίες, ξεκινώντας από τις 20 Ιανουαρίου, ενάντια στα σχέδια της διοίκησης να μειώσει τους μισθούς και τα δικαιώματά τους με το κόλπο της απόλυσης και επαναπρόσληψης. Την ίδια μεθόδευση αντιμετωπίζουν οι 850 εργαζόμενοι στα cargo της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις 21 Ιανουαρίου τη δεύτερη 9ήμερη απεργία τους από τα Χριστούγεννα. Στις 28 Ιανουαρίου η διοίκηση φέρεται να προέβη σε υποχώρηση και η απεργία ανεστάλη. Και άλλες σημαντικές απεργίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αγγλία, όπως στην εταιρεία logistics DHL.

ΗΠΑ: 1.400 εργάτες της εταιρείας Hunts Point, που δραστηριοποιείται στη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής φρέσκων τροφίμων στον κόσμο, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ξεκίνησαν απεργία αόριστης διάρκειας στις 17 Ιανουαρίου, διεκδικώντας αύξηση 1 δολάριο την ώρα. Οι εργάτες αντιστέκονται στις επιθέσεις της αστυνομίας αλλά και στις απόπειρες ξεπουλήματος από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις υγειονομικών πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου, με αιτήματα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, παρά την επιδημία, μειώνει αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας στην υγεία. Στις 4 Φεβρουαρίου απήργησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ζητώντας αυξήσεις, μέτρα προστασίας από την επιδημία στους χώρους εργασίας, ενίσχυση της δημόσιας υγείας κ.λπ.

Μεξικό: Περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Interjet ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 Ιανουαρίου, διεκδικώντας αυξήσεις.

Τουρκία: Αυξάνονται οι απεργίες στη χώρα, καθώς η διαβίωση του πληθυσμού επιδεινώνεται από την οικονομική πολιτική του Ερντογάν και από την ασυδοσία της εργοδοσίας, που επιβάλλει ως μέτρο αντιμετώπισης της επιδημίας τις άδειες άνευ αποδοχών! Μεταξύ άλλων, έχουν κινητοποιηθεί εργάτες σε εργοστάσια τροφίμων, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ κ.ά., με τις περισσότερες απεργίες να είναι απροειδοποίητες και αρκετά μαχητικές.

 

Από τη Σύνταξη