Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Η αστυνομία στα πανεπιστήμια υπηρετεί μια ακόμα πιο ταξική παιδεία
και χτυπάει κάθε έννοια δημοκρατίας

Η ψήφιση του χουντικού νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη δεν θα σταματήσει
το κίνημα της νεολαίας. Αυτό το κίνημα θ' ανοίξει τον δρόμο για
την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως έγινε και πριν 30 χρόνια, πάλι
με Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

 

Με τις πανεπιστημιακές σχολές κλειστές για σχεδόν ένα χρόνο, με την απαγόρευση ουσιαστικά της ζωντανής συζήτησης μεταξύ των φοιτητών (γενικές συνελεύσεις κ.λπ.) και της πανεπιστημιακής κοινότητας γενικά, με τα σχολεία επίσης κλειστά, με τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία, με τις απαγορεύσεις των κινητοποιήσεων, την τρομοκρατία και την άγρια καταστολή, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού τερατουργήματός της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για πρωτοφανείς διαδικασίες, που θυμίζουν χούντα.

Με αυτό το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμά της, η κυβέρνηση χτυπάει ξεκάθαρα τη δημόσια εκπαίδευση, τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών καθώς και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Η εγκατάσταση αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της «ανομίας», όπως λένε, αλλά το φοιτητικό κίνημα, τις συλλογικές διαδικασίες, την αυτονομία των πανεπιστημίων, την κατάργηση κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ο Χρυσοχοΐδης ήταν ξεκάθαρος μέσα στη Βουλή: «Κανείς δεν θα τολμά να κάνει καταλήψεις»! Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα πειθαρχικά συμβούλια για τους φοιτητές (που προβλέπουν μέχρι και τη διαγραφή τους από τις σχολές!), ακόμα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους φοιτητικούς συλλόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η τακτική χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι μόλις 90 εκατομμύρια τον χρόνο, η μισθοδοσία των εν λόγω αστυνομικών θα κοστίζει 20 εκατομμύρια τον χρόνο! Και αν υπολογίσει κανείς και τα χρήματα που χρειάζονται για τον εξοπλισμό τους, αλλά και για ηλεκτρονικά συστήματα, κάμερες κ.λπ. που θα βάλουν στις σχολές για να τις μετατρέψουν σε άβατο, το τελευταίο νούμερο θα εκτοξευτεί. Κατά τα άλλα, κόπτονται για την «αναβάθμιση» της παιδείας της ελληνικής νεολαίας!

Την ίδια στιγμή, η θέσπιση κατώτατου βαθμολογικού ορίου για την είσοδο στις σχολές σημαίνει το πέταγμα τουλάχιστον 30.000 μαθητών εκτός των πανεπιστημίων, κλείσιμο δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων, σπρώξιμο των αποφοίτων των λυκείων σε ιδιωτικές σχολές και κολέγια, έξαρση του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών, περαιτέρω ενίσχυση της παραπαιδείας. Σημαίνει, δηλαδή, κατακόρυφη όξυνση των ταξικών φραγμών και πλήρες αβαντάρισμα των σχολαρχών και των εμπόρων της εκπαίδευσης. Το παζλ συμπληρώνεται με την εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων! Ενώ η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου διάρκειας σπουδών (ν+2) οδηγεί στη σκληρή εντατικοποίηση των σπουδών και το διώξιμο χιλιάδων φοιτητών, ειδικά αυτών που αναγκάζονται να δουλέψουν για να σπουδάσουν.

Κεραμέως-Χρυσοχοΐδης και ο υπόλοιπος κυβερνητικός συρφετός έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο λάσπης και ενοχοποίησης των φοιτητών αλλά και των δημόσιων πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που οι σημερινοί απόφοιτοί τους έχουν πολύ περισσότερα προσόντα, πολύ περισσότερες γνώσεις και ικανότητες από αυτές που ζητά η ελληνική, τριτοκοσμική πλέον, αγορά εργασίας και είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό! 

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση, με αυτήν την αδυσώπητη πολιτική της στον χώρο της εκπαίδευσης, επιδιώκει το χτύπημα κάθε έννοιας συλλογικότητας, διεκδίκησης και παρέμβασης της νεολαίας, επιδιώκει τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς στην υποταγή και την πειθάρχηση, στη μη αμφισβήτηση της εξουσίας, στην αποπολιτικοποίηση, στο κυνήγι της ατομικής επιτυχίας σε μια ακόμα πιο άνιση, ταξική κοινωνία. Γι’ αυτό και η λυσσαλέα στοχοποίηση και επίθεση στη νεολαία γενικά και σε ό,τι αυτή εκφράζει. Γι’ αυτό όμως και πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει από όλο τον λαό μας!

Οι φοιτητές ήδη αυτές τις μέρες με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους απέδειξαν ότι είναι παρόντες! Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει! Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η καταστολή και το τωρινό λοκντάουν της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα του φόβου της. Του φόβου της απέναντι στη φοιτητική νεολαία, απέναντι στη νέα γενιά. Και αυτό το στοιχείο το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να το αξιοποιήσει.

 

Μ. Σάκος