Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

 

19 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι σε 5 εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη («Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever», «Cosmote e-value») έκαναν 24ωρη απεργία για αυξήσεις μισθών μέσω της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 28 του Φλεβάρη επανέλαβαν την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «Teleperformance» και «Webhelp». Στις 29 Φεβρουαρίου έγινε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα για την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία «Teleperformace» ενάντια στο σωματείο.

 

22 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντέδρασαν στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και 6ωρη στάση εργασίας στην Αττική.

 

28 Φεβρουαρίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία έγινε από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέαμε την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από το σιδηροδρομικό «δυστύχημα»-έγκλημα του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του στα Τέμπη. Στις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας καταγγέλθηκε η συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος από την κυβέρνηση και η γενικότερη ανάλγητη πολιτική της υπέρ των συμφερόντων της ολιγάριθμης πλουτοκρατίας.

 

1 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της εταιρείας «LIDL» στο Κορωπί Αττικής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση συμβασιούχων συναδέλφων τους.

 

3 Μαρτίου: Οι εμποροϋπάλληλοι στην Εύβοια έκαναν κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My market» στην Ερέτρια ενάντια στη λειτουργία του ημέρα Κυριακή.

 

7 Μαρτίου: Με τρίωρη στάση εργασίας και επέμβαση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας ματαίωσαν την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη του τομέα καθαριότητας από ιδιωτική εταιρεία, αποτρέποντας την απόλυση 15 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

 

9 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι οδηγοί φορτηγών μεταφοράς λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία έκαναν κινητοποίηση στη γέφυρα Σερβίων, μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από τα κλειστά πλέον ορυχεία, την αναπλήρωση εισοδήματος και την επαναδραστηριοποίησή τους στη μεταφορά λιγνίτη.

 

11 Μαρτίου: Οι 42 εργαζόμενοι στο προνοιακό θεραπευτικό κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες «Μέριμνα» στην Πάτρα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή μείωση προσωπικού (10 λιγότεροι εργαζόμενοι από πέρυσι). Στις 19/03 έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

 

13 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων «Teleperformance» και «Webhelp» συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις μισθών, με 24ωρη απεργία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά και συγκεντρώσεις στα γραφεία των εταιρειών.

 

● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, το νέο αισχρό μέτρο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Έγινε συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου είχε στηθεί η σχετική κυβερνητική φιέστα. Την επόμενη ημέρα (14/03) έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας και αντίστοιχες συγκεντρώσεις στον χώρο των νοσοκομείων για τον ίδιο λόγο οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και στο ΚΑΤ στην Αθήνα.

 

● Οι εργαζόμενοι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στα σχέδια της πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά που απειλούν τον εργασιακό τους χώρο.

 

18 Mαρτίου: Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα «LIDL» στη Ζάκυνθο και «My market» στην Πρέβεζαέκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων κατά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

 

19 Μαρτίου: Οι δικαστικοί υπάλληλοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από αυτά, καταγγέλλοντας την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη που προβλέπει την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων και περισσότερο φόρτο εργασίας για τους ίδιους.

 

● Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ» στο Χαϊδάρι Αττικής έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση ενάντια στην καθιέρωση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν στα γενικά νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης και των Ιωαννίνων.

 

21 Μαρτίου: Οι 151 εργαζόμενοι των Πετρελαίων Καβάλας έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης ενάντια στη δίωξή τους από την εταιρεία «ENERGEAN» για την κατάληψη που είχαν κάνει στον χώρο του εργοστασίου πριν δυο χρόνια.

 

● Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην απόλυσή τους.

 

22 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έκαναν δίωρη στάση εργασίας για τις απολύσεις των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

 

● Οι αλιεργάτες της Χίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς.

 

● Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νικόπολη» στη Θεσσαλονίκη έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

 

Σ. Κρόκος