Κυριακή 21 Απριλίου 2024

«Παράδεισος» επενδύσεων ή λουκέτων;

Τέλος και στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων 
στην Ελλάδα, μέσω της Next e. GO, που είχε ανακοινώσει
πανηγυρικά ο Μητσοτάκης

 Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά ξένοι βιομηχανικοί όμιλοι έκλεισαν ή ανακοίνωσαν το κλείσιμο των παραγωγικών τους μονάδων στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχει κάνει τη χώρα «παράδεισο επενδύσεων».

Πρόσφατα η χαρτοποιία Sonoco Ελλάς, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Alcore με έδρα τη Νότια Καρολίνα, ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. 

Η εταιρεία θα κλείσει οριστικά τον Μάιο, αφού ολοκληρώσει τις τρέχουσες παραγγελίες της, λόγω κυρίως του υψηλού κόστους παραγωγής (ακριβή ενέργεια).

Επίσης, τον τελευταίο μήνα αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.GO Mobile, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια είχε ανακοινώσει σχέδιο για εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, στα τότε εγκαίνια είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε ανακοινώσει σε πανηγυρικούς τόνους τη συγκεκριμένη επένδυση από το βήμα της Βουλής. 

Παράλληλα, η πορτογαλική εταιρεία BA Glass αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες το κλείσιμο των τελευταίων εγκαταστάσεων της (ιστορικής) υαλουργίας «Γιούλα», στο Αιγάλεω. 

Είχαν προηγηθεί άλλα τρία λουκέτα μέσα στον τελευταίο χρόνο: η αμερικανική Tupperware έκλεισε το εργοστάσιό της στη Θήβα, που λειτουργούσε επί 56 χρόνια, πετώντας στον δρόμο 150 εργαζόμενους, ο πολυεθνικός κολοσσός προϊόντων προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικών και φαρμακευτικών ειδών Reckitt Benckiser (παρήγαγε μεταξύ άλλων το μαλακτικό Quanto) έκλεισε το εργοστάσιό του στο Βασιλικό Ευβοίας, απολύοντας όλους τους εργαζόμενους, και η Crown Hellas Can(βιομηχανικές συσκευασίες) έκλεισε το εργοστάσιό της στην Πάτρα και κατήργησε γραμμή παραγωγής στην Κόρινθο. Από αυτά τα τρία λουκέτα χάθηκαν άμεσα 390 θέσεις εργασίας – και πολλές ακόμη έμμεσα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το εγχώριο μεγαλοαστικό καθεστώς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρονται για παραγωγικές επενδύσεις, που θέλουν μακροπρόθεσμο σχέδιο, σταθερό, καλά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό και φθηνή (άρα κρατική) ενέργεια. Στην πλειονότητά τους οι παραπάνω εταιρείες αποφάσισαν το κλείσιμο των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας. 

Οι μόνες επενδύσεις για τις οποίες ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι να έρθουν διάφορα funds, να βάλουν στο χέρι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν το κλασικό τουριστικό μοντέλο και τη «φούσκα» στα ακίνητα. Χωρίς σοβαρή παραγωγική βάση, όμως, η όποια «ανάπτυξη» και η ίδια η χώρα δεν έχει μέλλον. 

 

Μ. Σάκος