Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 Γερμανία: Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα σε μια σειρά κλάδους, καθώς οι εργαζόμενοι πλήττονται από τον πληθωρισμό, τα εντεινόμενα φαινόμενα αποβιομηχάνισης και την αντεργατική πολιτική εργοδοσίας-κυβέρνησης. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανοδηγοί των τρένων, με νέες απεργίες στις 7 και στις 11-13 Μαρτίου. Διεκδικούν αυξήσεις μισθών, πρόσληψη προσωπικού, μείωση ωραρίου εργασίας από τις 38 στις 35 ώρες και εφάπαξ αποζημίωση λόγω πληθωρισμού 3.000 ευρώ. Κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ανά αεροδρόμιο ξεκίνησαν και τα πληρώματα καμπίνας της Lufthansa, στις 12-13 Μαρτίου. Το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών απήργησε στις 28 Φεβρουαρίου με 1η Μαρτίου (72ωρη), ενώ το προσωπικό εδάφους απήργησε στις 19 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι της Lufthansa διεκδικούν αυξήσεις τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα και εφάπαξ αποζημίωση λόγω πληθωρισμού 3.000 ευρώ. Οι ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων και πτήσεων είναι μαζικές, καθώς οι απεργίες έχουν μεγάλη συμμετοχή. Σε εξέλιξη βρίσκονται και κυλιόμενες απεργίες ανά κρατίδιο των εργαζομένων στα τοπικά μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τραμ). Στις 20 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του κολοσσού των ηλεκτρικών συσκευών Bosch διαδήλωσαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην περιοχή της Στουτγάρδης, διαμαρτυρόμενοι για τις 3.500 απολύσεις τις οποίες ανακοίνωσε η εργοδοσία, παρά την αύξηση κερδών. Οι εργαζόμενοι πιέζουν το συνδικάτο IG METAL να πάρει απόφαση για απεργία.   

 

Αργεντινή: Οι εργαζόμενοι της χώρας «γιόρτασαν» τις 100 ημέρες στην εξουσία του ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου Μιλέι, στις 18 Μαρτίου, με μαζικές διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες και άλλες πόλεις, ενώ διαρκείς είναι οι συγκεντρώσεις και οι συνελεύσεις στις γειτονιές. Οι άγριες περικοπές έχουν οδηγήσει το 40% του πληθυσμού στο φάσμα της εξαθλίωσης. Μεταξύ των κλάδων που απήργησαν την τελευταία περίοδο είναι οι λιμενεργάτες, στις 21 Φεβρουαρίου, οι υγειονομικοί, στις 22 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα, στις 28 Φεβρουαρίου, οι εκπαιδευτικοί, στις 4 Μαρτίου, και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί και μη, στις 14 Μαρτίου.

 

Γαλλία: Γενική απεργία στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, με κύριο αίτημα αυξήσεις των μισθών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής. Οι εκπαιδευτικοίπραγματοποίησαν 3ήμερη απεργία (19-21 Μαρτίου), διεκδικώντας επιπλέον να αποσυρθεί η περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση ύψους 700 εκατ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση.  

 

Από τη σύνταξη