Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Επικίνδυνα σχέδια για τον Αχελώο και τη Θεσσαλία

 

Η εκτροπή του Αχελώος είναι απαράδεκτη περιβαλλοντικά
και δεν λύνει το πρόβλημα λειψυδρίας της Θεσσαλίας
Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης της Θεσσαλίας και προτάθηκε σαν λύση η μερική εκτροπή του Αχελώου. Αυτό δείχνει ότι τα αστικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο ζήτημα (το κατασκευαστικό κεφάλαιο δηλαδή) δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα για αυτό το φαραωνικό και καταστρεπτικό τόσο για το ορεινό οικοσύστημα της Δυτικής-Κεντρικής Ελλάδας όσο και για την αγροτική παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας «έργο». 

Οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέδειξαν με τραγικό τρόπο το πρόβλημα της περιοχής σε σχέση με το νερό. Από τη μια μεριά καταστροφή από την υπερχείλιση νερού, από την άλλη εξακολουθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η βασική αιτία είναι η έλλειψη δημόσιων υποδομών που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ολλανδική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης για το ζήτημα είναι εντελώς μέσα στη λογική της κυβέρνησης και της αστικής τάξης. Παρ’ όλα αυτά, μέσα στις λύσεις που πρότεινε, μαζί με την μερική εκτροπή του Αχελώου βέβαια, είναι και οι εξής: η ορεινή υδρονομία, με την κατασκευή μικρών φραγμάτων για τη συγκράτηση και αποθήκευση των υδάτων, 250.000 νέα αναχώματα, ο έλεγχος της ύδρευσης στις υδροβόρες καλλιέργειες με εφαρμογή υδροπονικών συστημάτων, ο καθαρισμός και η επιδιόρθωση ρεμάτων κ.ά.

Αυτές είναι ενέργειες που απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και δημόσια υποδομή και τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση έχει στο νου της μόνο την ιδιωτικοποίηση. Σύστησε ήδη σχετικό οργανισμό (ΟΔΥΘ – Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας) με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας. Και υποχρεώνει όλους τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) να ενταχθούν σε αυτόν. Μαζί με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης φυσικά πηγαίνει και η κάθε είδους συναλλαγή με τους τοπικούς αστικούς παράγοντες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορεύσει την ολική εκτροπή του Αχελώου. Το δε φράγμα της Συκιάς, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η εκτροπή, θέλει επανασχεδιασμό και ανακατασκευή. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για την αδίστακτη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και τα αρπακτικά που τη στηρίζουν. 

Η εκτροπή του Αχελώου δεν θα λύσει το πρόβλημα με το νερό στη Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα απειλεί με καταστροφή περιβαλλοντική αλλά και παραγωγική μεγάλο τμήμα της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Γι’ αυτό χρειάζεται σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση όλων των πολιτών της χώρας, και ιδιαίτερα στις εμπλεκόμενες περιοχές.

 

Σ. Κρόκος