Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Δήμιος του ΕΣΥ ο Άδωνις Γεωργιάδης! Για πρώτη φορά θεσμοποιείται η ανισότητα των πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία!

 

Οι κινητοποιήσεις κατά της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων πρέπει
να ενταθούν. Και όχι μόνο από τους ίδιους τους υγειονομικούς αλλά και από
τα εργατικά συνδικάτα και από όλον τον λαό. Η διάσωση του ΕΣΥ είναι ζήτημα
ζωής και θανάτου για όλους μας!

Με το «νέο ΕΣΥ», που χτίζεται εδώ και χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωράει ακάθεκτος στην εφαρμογή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, κλιμακώνεται η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στον τομέα της υγείας. Αναμφίβολα ο Γεωργιάδης είναι ο πιο κατάλληλος και ο πιο ικανός υπουργός να υλοποιήσει το νέο –δημόσιο μόνο κατ’ όνομα– σύστημα υγείας. Εξάλλου το ενεργητικό του είναι πλούσιο σε παρόμοιες «επιτυχίες»: κλείσιμο νοσοκομείων, απολύσεις υγειονομικών, χιλιάδες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, 5 ευρώ είσοδος στα νοσοκομεία, εκχώρηση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μιας σειράς μικροβιολογικών εξετάσεων των νοσοκομείων, υποστελέχωση και περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών. 

Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 102.634 περιστατικά, εκ των οποίων τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο. Αντί να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η λύση που δίνει ο υπουργός Υγείας είναι: α) απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, για όποιον μπορεί να πληρώσει, β) γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με πλήρη χαλάρωση των αρχικά προβλεπόμενων περιορισμών και γ) γιατροί ιδιώτες ανεξέλεγκτα θα μπορούν να έρχονται να χειρουργούν στα κατ’ όνομα δημόσια νοσοκομεία. Με λίγα λόγια, η λύση που δίνεται από την κυβέρνηση είναι της λογικής «αν έχεις χρήματα, έχεις ελπίδες να ζήσεις, ειδάλλως είσαι καταδικασμένος να περιμένεις στις λίστες αναμονής, και όπου πάει». Αντί δε να κάνει αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, πρακτικά νομιμοποιεί το μέχρι πρότινος παράνομο «φακελάκι».

Ακόμα, από 1ης Απριλίου μπαίνουν νέα χαράτσια για εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιπλέον της συμμετοχής των ασθενών, με 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό, 3 ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις. Επίσης, 3 ευρώ συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα φάρμακα. Χρήματα τα οποία δεν θα πάνε στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά απλώς θα αφαιρεθούν από τα χρέη των επιχειρηματιών της υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ. Εξίσου σημαντικό, μπαίνει σε εφαρμογή μια μέθοδος κοστολόγησης ιατρικών πράξεων (DRGs), όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές κλινικές, που ουσιαστικά μετατρέπει τα νοσοκομεία σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες. Μια σειρά από δραστηριότητες, όπως σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα, περνούν στα χέρια ιδιωτών-εργολάβων. 

Με το νέο σύστημα οι λίστες αναμονής όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αντίθετα θα αυξηθούν και θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων. Με το να δουλεύει ένα νοσοκομείο με το ίδιο, ελλιπές προσωπικό 16 ώρες την ημέρα κάτι δεν θα γίνεται σωστά. Και το πιο ξεδιάντροπο που ακούστηκε: ακόμα και στις μεταμοσχεύσεις, αν έχεις χρήματα, μπορεί και να πάρεις τη σειρά κάποιου άλλου! 

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023, ένα 22% όσων ερωτήθηκαν δεν έκανε χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους! 

Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα της εμπορευματοποίησης κάθε δημόσιου αγαθού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι καθολική η απαίτηση: Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία. Ανάπτυξη έρευνας και παραγωγής φαρμάκων μέσω κρατικών φορέων. Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι με σχέση ορισμένου χρόνου, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να αισθάνονται πραγματικά το επάγγελμά τους ως λειτούργημα. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

 

Όλγα Στεφανίδου