Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Αντεργατικά μέτρα μνημονιακού τύπου στη Γαλλία

Η γαλλική εργατική τάξη έχει τεράστιες 
αγωνιστικές παραδόσεις και σύντομα θα
 αναγκαστεί να τις αξιοποιήσει 
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υιοθετήσει τη διαδικασία επιβολής μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν και προβλέπεται από το Σύνταγμα μόνο για έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις, η εν λόγω διαδικασία είχε μετατρέψει τη Βουλή σε φάμπρικα ψήφισης σκληρών οικονομικών μέτρων, χωρίς το κοινοβούλιο να έχει έστω τυπικά τη δυνατότητα να προλάβει να ελέγξει το περιεχόμενο των νόμων προς ψήφιση. Φαίνεται, όμως, ότι και η κυβέρνηση Ολάντ ζήλεψε αυτή την τακτική!

Πράγματι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ε. Βαλς προσέφυγε στο άρθρο 49 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει νομοσχέδιο χωρίς την υποβολή του σε διαδικασία ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, φέρνοντας έτσι προ τετελεσμένου την ίδια την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Αυτό έγινε για τον απλό λόγο ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιζόταν από την «αριστερή» πτέρυγα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος (που το θεωρεί μνημονιακού τύπου στροφή της κυβέρνησης), αλλά ούτε και από τη συντηρητική παράταξη, παρά το γεγονός ότι το 2007 ο Σαρκοζί είχε προτείνει πολλά από αυτά τα μέτρα.
Τα πιο βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι: η αύξηση των Κυριακών που λειτουργούν τα καταστήματα από 5 σε 12, η «απελευθέρωση» των εσωτερικών μεταφορών με λεωφορεία, η «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων και η χαλάρωση των νόμων που ρυθμίζουν τις ομαδικές απολύσεις! Τέλος, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του ομίλου εξοπλισμών Nexter, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέγγιση της εταιρείας με την αντίστοιχη γερμανική KMW.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ολάντ, η οποία εξελέγη πριν δύο χρόνια νικώντας τον δεξιό Σαρκοζί, αρχίζει και νιώθει την πίεση και στην παράταξή της λόγω του εναγκαλισμού της με τη μνημονιακή γερμανική πολιτική. Σημαντικές θα είναι και οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία στις 22 Μαρτίου, ενώ αναμένονται και νέα αντεργατικά μέτρα τους επόμενους μήνες, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας. Αυτά, και σε συνδυασμό με το ρεκόρ ανεργίας 10%, θα φέρουν αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τον γαλλικό λαό, που έχει πλούσια αγωνιστική παράδοση και αποτελεί φάρο αντίστασης για όλους τους λαούς της Ευρώπης!


Γιάννης Τριανταφύλλου