Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Άμεση στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Η επαναλειτουργία των εργοστασίων που 
τα έκλεισαν οι ιδιοκτήτες τους ή οι τράπεζες,
 με την ενορχήστρωση των αστικών 
κυβερνήσεων,είναι ζωτικό ζήτημα για την
 ελληνική εργατική τάξη 
Ο υπουργός Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης πήγε στο εναπομείναν εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την υπάρχουσα βιομηχανία και τους τευτλοπαραγωγούς. Για κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα. Και το στήσιμο της ΕΒΖ μπορεί να ξαναγίνει μόνο αν ξαναλειτουργήσουν και τα άλλα δύο εργοστάσια που τώρα έχουν κλείσει, στην Καβάλα και την Ορεστιάδα. Τα μηχανήματά τους βρίσκονται ακόμα μέσα στα εργοστάσια και οι απολυμένοι εργάτες περιμένουν μια πολιτική απόφαση για να ξαναρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση - τα τεχνικά και νομικά μέσα είναι δευτερεύοντα.
Τα κεφάλαια επανεκκίνησης υπάρχουν, στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ  που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ΕΒΖ, άλλωστε, ανήκει σε τράπεζα, στην πρώην Αγροτική, και τώρα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να υποχρεωθεί από την κυβέρνηση να προβεί στις σχετικές απαραίτητες κινήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί από τώρα μια σταθερή τιμή αγοράς στους τευτλοκαλλιεργητές, για να ξαναθέσουν σε λειτουργία τις καλλιέργειές τους.
Τέτοιες ενέργειες, φυσικά, προϋποθέτουν σύγκρουση με τις συμμορίες των τραπεζιτών και λοιπών μεγαλοκαπιταλιστών που βούλιαξαν αυτές τις βιομηχανίες για να θρέψουν τα δικά τους παρασιτικά κεφάλαια. Η κυβέρνηση, ακόμα και στα πλαίσια του ρόλου της μέσα στο αστικό σύστημα, για να πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες της για παραγωγική στροφή της χώρας είναι υποχρεωμένη να συγκρουστεί με αυτά τα κυκλώματα. Αλλιώτικα, η παραγωγική στροφή και το σταμάτημα της «ανθρωπιστικής κρίσης» θα μείνουν κενό γράμμα.
Για την εργατική τάξη το να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές βιομηχανίες είναι από τα πλέον ζωτικά ζητήματα. Όχι μόνο γιατί θα μειωθεί η ανεργία αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, θα ανέβει η αυτοπεποίθησή της και η αισιοδοξία της ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Γι’ αυτό, η απαίτηση για μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα και οργανωμένα. Το αίτημα για επαναλειτουργία όλων των κλειστών εργοστασίων πρέπει να μπει στις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες του οργανωμένου εργατικού κινήματος.


Σ. Κρόκος