Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΛΑΡΚΟ Μια βιομηχανία που πρέπει να σωθεί

Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας παραγωγικός πνεύμονας που πρέπει
 να μείνει ζωντανός
Η ΛΑΡΚΟ, μία από τις πλέον σημαντικές εναπομείνασες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, μιας και παράγει το μοναδικό παγκοσμίως μετάλλευμα του σιδηρονικελίου, βρίσκεται στο στόχαστρο των παρασιτικών μεγαλοαστικών συμμοριών που καταδυναστεύουν τη χώρα, καθώς και των συμμάχων τους «δανειστών»-τοκογλύφων του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Θέλουν να διαλύσουν τη ΛΑΡΚΟ σαν βιομηχανία και προωθούν δύο παρόμοια μεταξύ τους σχέδια. Το πρώτο, το ευρωπαϊκό, προβλέπει το χωρισμό της εταιρείας σε τρία τμήματα: εργοστάσιο (Λάρυμνα Φθιώτιδας) – μεταλλεία (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά) – λιγνιτωρυχείο (Σέρβια Κοζάνης). Στο τρίτο τμήμα θα φορτωθούν τα χρέη και ό,τι προκύψει από την εκκαθάριση της επιχείρησης, μαζί με τους εναπομείναντες εργαζόμενους. Τα άλλα δύο τμήματα θα πουληθούν σε υποψήφιους «επενδυτές».
Το δεύτερο σχέδιο, που έχει και την εύνοια της κυβέρνησης, προβλέπει: χωρισμό της επιχείρησης σε δύο τμήματα, που στο ένα θα περάσουν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία και στο δεύτερο, το λιγνιτωρυχείο, θα φορτωθούν πάλι τα χρέη, οι αποζημιώσεις κ.λπ.
Η γενική κατεύθυνση είναι η ΛΑΡΚΟ να μετατραπεί σε επιχείρηση παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πίσω απ’ αυτά τα σχέδια είναι εγχώρια κεφάλαια (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης), που λυμαίνονται τον σχετικό χώρο.
Η διάλυση της ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να περάσει. Γίνεται στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε «παράδεισο» υπηρεσιών για τα κέρδη των παρασιτικών αρπακτικών του κυρίαρχου κεφαλαίου. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει μεταλλουργική βιομηχανία. Οι εγκάθετες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων διοικήσεις την άφησαν στην τύχη της, εγκαταλείποντας τον μηχανολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (700 μόνιμοι και 500 σε εργολαβίες) πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να υπερασπιστούν τη ζωή και την εργασία τους, που πάνε μαζί με την επιχείρηση. Με έμπιστές τους επιτροπές να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας και να προωθήσουν την εξυγίανση σε δημόσια βάση και τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό της, ώστε να ανακάμψει και να επανέλθει στην κερδοφορία. Η ΛΑΡΚΟ για να σωθεί χρειάζεται τον σωστό πολιτικό προσανατολισμό. Και αυτόν μπορούν να τον δώσουν μόνο οι εργάτες.


Σ. Κρόκος