Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΚΕΡΑΝΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Το κράτος ζημιώνεται για να προσφέρει εγγυημένα κέρδη στους καπιταλιστές… γιατί απλούστατα είναι το κράτος των καπιταλιστών

Η περίπτωση «ΚΕΡΑΝΗ» δείχνει πώς τα παράσιτα του κεφαλαίου, σε αγαστή συνεργασία 
με το κράτος τους, χρησιμοποιούν τη δημόσια περιουσία για να πλουτίζουν εις βάρος 
του ελληνικού λαού
Στη λεωφόρο Θηβών, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στέκεται το μεγαθήριο των αποθηκών της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ». Η συγκεκριμένη εταιρεία, που το εργοστάσιό της ήταν λίγο πιο πέρα στον Πειραιά, έκλεισε πριν πολλά χρόνια, αφήνοντας άνεργους 500 εργάτες. Τα κτίριά της περιήλθαν στην κατοχή του δημοσίου.
Το συγκεκριμένο για το οποίο μιλάμε πουλήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ», στο χρηματιστικό κεφάλαιο δηλαδή. Από τότε το κράτος πληρώνει 221.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα στον νέο ιδιοκτήτη. Η αξιοποίηση του κτιρίου έχει βαλτώσει, μετά τη δίκαιη άρνηση των δικηγόρων του Πειραιά να μεταφερθούν εκεί τα δικαστήρια από το κέντρο της πόλης.
Η αγοραπωλησία του κτιρίου έγινε με τη μέθοδο «sale and lease back», στα ελληνικά «πώληση προς επανενοικίαση». Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής: κάποιος πουλάει ένα κτίριο και εν συνεχεία το νοικιάζει από τον νέο ιδιοκτήτη για να το χρησιμοποιεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου έχει το δικαίωμα να το ξαναγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή. Στο «αλισβερίσι» αυτό, όταν συμβαίνει μεταξύ «ιδιωτών», δηλαδή κεφαλαιοκρατών, ο πρώτος ιδιοκτήτης κανονικά δεν ζημιώνεται. Γιατί εισπράττει τα χρήματα της πώλησης και απαλλάσσεται των εξόδων συντήρησης του κτιρίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα κτίρια του δημοσίου. Στην περίπτωσή μας, το κτίριο του «ΚΕΡΑΝΗ» πουλήθηκε μαζί με άλλα 13 στην εξευτελιστική τιμή των 115,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα μισθώματά του δίνουν κέρδος στο νέο ιδιοκτήτη 10% πάνω από την τιμή αγοράς του – και μάλιστα κέρδος απολύτως εγγυημένο. Και όταν το δημόσιο ξαναπάρει το κτίριο θα το πληρώσει στην αγοραία αξία του! Το ίδιο το κράτος δηλαδή υποβάλλει τον εαυτό του σε λεηλασία. Αυτό είναι εντελώς φυσική συνέπεια, γιατί είναι το κράτος των καπιταλιστών, που το χρησιμοποιούν όπως θέλουν αυτοί. Το θέμα είναι ότι αυτή τη λεηλασία την πληρώνει ο άγρια φορολογούμενος λαός.
Η ληστεία αυτή είναι ενδεικτική μιας ολόκληρης κατάστασης που κατατρώει τα σωθικά της οικονομίας και της κοινωνίας για να τραφεί η καταβόθρα του δημόσιου χρέους και το κυρίαρχο παρασιτικό κεφάλαιο. Η πλήρως υποτακτική σε αυτό το κεφάλαιο κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει τώρα καλύτερα αυτή τη λεηλασία, ιδρύοντας «υπερταμείο πλούτου». Αυτό θα εποπτεύει το γενικό ξεπούλημα (δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ.) και τα άλλα σχετικά επιτελεία (π.χ. το ΤΑΙΠΕΔ). Θα δώσει δε ιδιαίτερη «έμφαση» στα 80.000 κτίρια του δημοσίου. Το «υπερταμείο» αυτό θα το ελέγχουν βέβαια οι ξένοι τοκογλύφοι και τα εγχώρια αρπακτικά.
Για τον ελληνικό λαό είναι όρος επιβίωσης να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, του σύγχρονου καπιταλιστικού παρασιτισμού. Γιατί αυτή είναι που δημιουργεί τα τεράστια χρέη, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία. Οι εγκαταστάσεις του «ΚΕΡΑΝΗ» πρέπει να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της πραγματικής παραγωγής και των κοινωνικών αναγκών. Οι συμβάσεις τύπου «sale and lease back» πρέπει να ακυρωθούν γιατί είναι λεόντειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και φτιάχτηκαν εξεπιτούτου για τη λεηλασία της κρατικής περιουσίας από τις συμμορίες του χρηματιστικού κεφαλαίου.
Στην ίδια λογική βρίσκονται όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), και με αυτόν τον τρόπο απειλούνται βασικά αγαθά της καθημερινής ζωής. Τον κατήφορο αυτόν, που τον συνεχίζει ξεδιάντροπα η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να τον σταματήσει μόνο το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα με την πάλη του.


Σ. Κρόκος